Amenda de 127.000 de lei pentru Steaua, in urma problemelor de la meciul cu Rapid

493

FC Steaua a primit mai multe amenzi din partea Jandarmeriei Capitalei, valoarea totala fiind de 127.000 de lei, pentru „mai multe abateri de la prevederile legale in vigoare”, cu ocazia meciului cu Rapid, disputat, luni, pe Arena Nationala, se arata intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX.

Conform comunicatului, „Jandarmeria Capitalei a constatat mai multe abateri de la prevederile legale in vigoare, savarsite de catre clubul organizator, de firma de paza si de catre unii dintre suporteri”.

Astfel, in urma celor constatate, Jandarmeria Capitalei a luat urmatoarele masuri: „Clubul organizator va fi sanctionat pentru nerespectarea prevederilor art. 10 din Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive cu completarile si modificarile aduse de legea 10/2012 care reglementeaza obligatiile organizatorului de competitii sau jocuri sportive, dupa cum urmeaza:

– pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, care prevede obligatia „sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive”; cu amenda in valoare de 40.000 de lei.

– pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligatia „sa interzica afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionat”; cu amenda in valoare de 35.000 de lei.

– pentru nerespectarea alin. 1 lit. t, care prevede obligatia „sa asigure amplasarea, la punctele de acces in incinta arenei sportive, a unor dispozitive metalice rotative/turnichete prevazute cu sistem de contorizare, in vederea efectuarii unui control riguros al accesului”; cu amenda in valoare de 12.000 de lei.

– pentru nerespectarea alin. 2 lit. a, care prevede obligatia „sa efectueze la intrarea in arena sportiva un control riguros al persoanelor si al bagajelor acestora, avand ca scop impiedicarea introducerii in stadion a unor obiecte sau materiale de genul celor prevazute la lit. b) sau la alin. (1) lit. r)”; cu amenda in valoare de 5.000 de lei.

– pentru nerespectarea alin. 2 lit. b, care prevede obligatia „sa nu permita accesul persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea la asemenea genuri de manifestari, al persoanelor care se afla in stare vadita de ebrietate sau se afla, in mod evident, sub influenta substantelor halucinogene, al persoanelor care au asupra lor bauturi alcoolice, arme si munitii de orice fel, faclii, torte, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru socuri electrice, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cutite, pumnale, sisuri, castete ori alte asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere ori lovire, precum si al persoanelor care au asupra lor mijloace de publicitate vizuala de genul celor prevazute la alin. (1) lit. r)”; cu amenda in valoare de 35.000 de lei”.

Jandarmeria Capitalei a mai anuntat ca firma de paza va fi sanctionata cu amenda in valoare de 500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 27 alin 1 – „nerespectarea de catre personalul de ordine si siguranta, in incinta arenelor sportive, a obligatiilor prevazute in planurile de actiune” din Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive cu completarile si modificarile aduse de legea 10/2012.

De asemenea, pe timpul conducerii la stadion a suporterilor echipei oaspete si pe timpul accesului in arena sportiva, au fost constatate mai multe incalcari ale legii, fiind luate urmatoarele masuri:

– „Unei persoane i-au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de detinerea si folosirea de materiale pirotehnice. Aceasta fapta este prevazuta de art. 29 alin 4 din Legea 126/1995, coroborat cu art. 35 alin 2 din Legea 4/2008 si se pedepseste cu inchisoarea de la 2 ani la 5 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani”.

– „Asupra unei persoane a fost gasit un box metalic si i-au fost intocmite actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de port fara drept de arma alba in locuri publice Aceasta fapta este prevazuta de art. 2, alin 1, din Legea 61/1991, coroborat cu art. 33, alin 1, din Legea 4/2008 si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani si interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani”.

– „Un suporter care a afisat in arena sportiva un banner ce continea simboluri fasciste, a fost identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere si i-au fost intocmite actele necesare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea unei fapte susceptibile a fi infractiunea de utilizarea in arena sportiva a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, raspandirea ori detinerea, in vederea raspandirii, de asemenea simboluri in arena sportiva. Aceasta fapta este prevazuta de art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 107/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, iar autorul ei risca interzicerea accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la un an la 3 ani”.

Au mai fost aplicate 10 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 4450 lei, pentru comercializarea de bilete la suprapret, proferare de injurii la adresa fortelor de ordine si provocare si participare la scandal in locuri publice.

Echipa Steaua Bucuresti a invins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formatia Rapid Bucuresti, in derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Nationala, printr-un gol marcat in minutul 90+6 si revine pe primul loc al clasamentului. Clubul Steaua a primit, marti, o penalitate financiara de 20.000 de lei si din partea Comisiei de Disciplina a LPF, in urma incidentelor de la partida cu Rapid Bucuresti.