Chivu ataca: Ce a facut Mutu la Belgrad a avut repercursiuni grave asupra Nationalei

690

Fostul capitan al „tricolorilor” puncteaza ca au fost suparatoare efectele escapadei cu interlopi pe care Adrian a facut-o la Novi Sad dupa celebrul 0-5 cu Serbia, din octombrie 2009: „A facut lucruri extraordinare pentru Romania, dar cind nu sint rezultate lumea e atenta si la viata ta extrasportiva” a spus acesta pe gsp.ro.

– Cristi, comentariile din jurul „nationalei” au indicat deseori ca, dupa 0-5 la Belgrad, in octombrie 2009, relatiile intre tine si Mutu s-au rupt iremediabil. Si ca retragerea ta s-a legat in mare masura de faptul ca Adi a fost mereu cocolosit la lot!
– Nu m-a deranjat personal ce a facut el dupa esecul de la Belgrad, cu acea plecare din cantonament la Novi Sad, neanuntata antrenorului. Dar ce a facut a avut repercusiuni grave asupra echipei nationale. Nu sint doar eu, Mutu, Lobont, Radoi, luati individual. E vorba de un grup. Iar iesirea lui m-a deranjat ca si consecinte care s-au rasfrint asupra „nationalei”. Fiecare procedeaza cum simte dupa un esec, nu trebuie neaparat sa spui „Hai, am pierdut, ramin linga echipa!”. Daca ii zicea lui Razvan ca vrea sa plece, fiindca e suspendat pentru urmatorul meci, si trece in programul lui liber, nu se intimpla, probabil, nimic. Iar teoria asta o spun ca principiu, indiferent ca in cauza a fost Mutu sau era alt jucator!

„Imi da mesaje «Cristi, intoarce-te!»”
– Ai vorbit cu el dupa escapada cu interlopul de la Novi Sad?
– Am discutat si stie ca a gresit. A vazut ce s-a intimplat dupa aceea si ce discutii s-au aprins: ca la lot e debandada, ca Razvan nu stapineste jucatorii, ca fiecare face ce vrea.

– E adevarat ca ai pus ulterior problema in termenii: ori eu, ori Mutu la „nationala”?
– Niciodata. Si reciproca dinspre el e valabila. Nu ne-am certat vreodata, daca am avut sa ne spunem ceva fata in fata, am facut-o si apoi ne-am strins mina. Ne stim de la 16 ani, ne respectam, recunoastem cind gresim unul fata de altul. Acum imi da chiar mesaje: „Cristi, intoarce-te!”. Stim amindoi ca, la nevoie, ne ajutam. A facut lucruri extraordinare pentru Romania, a jucat din talent si din orgoliu, dar atunci cind nu sint rezultate lumea se uita si la ce faci in viata extraprofesionala.

„Le-am pus pe masa urina si firele de par”
– Cum l-ai ajutat tu, de exemplu, pe Adrian?
– Dupa ce s-a declansat povestea cu Chelsea, a stat la Roma. Sotia era acolo. Dupa antrenamente mergeam sa ma intilnesc cu el, sa mai discutam, sa mai spun o gluma, sa-l sustin. Si doar fiindca am aparut alaturi de el m-au luat apoi la intrebari cei de la AS Roma
si mi-au batut apropo ca ar fi bine sa fac si eu testul antidoping!

– Si?
– Am luat imediat un recipient de pe masa, am dat proba de urina, mi-am smuls niste fire de par din cap si le-am asezat pe birou. Si am plecat imediat! Sigur, nu mi-a placut momentul, dar pe urma i-am inteles si pe cei de la club. Si-au facut datoria. Daca eram director tehnic sau doctor, as fi procedat probabil la fel, fiindca, in astfel de cazuri, la mijloc e nu doar reputatia jucatorului, ci si a societatii.

„Mi-a zis: «Daca nu erai tu, nu acceptam alt capitan!»”
– Au existat contre dure intre voi pe tema banderolei?
– Nu. A acceptat ideea ca banderola e la mine si mi-a spus-o si in fata: „Cristi, daca nu era vorba despre tine, nu eram de acord sa fie altcineva capitan! Dar fiindca esti un jucator de valoare, nu ma opun!”. Prin 2005 se vorbea despre faptul ca se fac presiuni din anturajul lui Adrian pentru a fi capitan la „nationala”, dar tema asta am reglat-o civilizat intre noi.

Dezamagit de derbedeii U19
Chivu a urmarit in media scandalul reprezentativei U19 la turneul final din Serbia, unde juniorii s-au dat in spectacol cu betii si iesiri din programul lotului: „La 19 ani te fura valul. Poate am facut si eu destule lucruri din astea sau am fost tentat sa le fac, dar trebuie sa constientizezi ca ai nevoie de echilibru pentru performanta. Cu asa episoade, ar trebui sa ne gindim la o «nationala» mare competitiva peste vreo 20 de ani, nu peste 5 ani!”.