Drama lui ”Kuba” » Polonezul Blaszczykowski şi-a văzut tatăl omorîndu-i mama

421

Mijlocaşul Dortmundului a retrăit coşmarul din 1996 deunăzi, cînd a aflat că părintele său a murit şi el

Căpitanul reprezentativei Poloniei avea 11 ani în septembrie 1996, cînd s-a petrecut tragedia. Tatăl i-a înjunghiat mortal mama chiar sub ochii săi. „Ce s-a întîmplat atunci mă va urmări toată viaţa. Aş da orice ca mama să mai fie în viaţă!”, mărturisea recent Jakub Blaszczykowski.

Drama trăită în ’96 i-a revenit zilele trecute în memorie, o dată cu decesul tatălului, la vîrsta de 56 de ani. „Kuba”, cum îi spun suporterii, şi-a amînat sosirea la „naţională” pentru a participa la înmormîntare: „A fost prima şi ultima oară cînd l-am văzut de la cele întîmplate. După ce-a ieşit din închisoare, l-am evitat şi eu, şi fratele Dawid”.

Fraţii Blaszczykowski au crescut la bunici, iar unchiul Jerzy Brzeczek, fost căpitan al Poloniei timp de 7 ani şi campion olimpic la Barcelona (1992), i-a „infestat” cu virusul fotbalului. „Kuba” i-a şi călcat pe urme, debutînd la „naţională” în 2006.

„Tragedia din 1996 mi-a schimbat viaţa cu 180 de grade. E ca şi cum te-ar lovi o piatră în cap, te-ai trezi după o săptămînă şi ai constata că trebuie s-o iei de la capăt”
Jakub Blaszczykowski, mijlocaş Polonia

Tatăl mai presus de Euro
Dacă tatăl a fost pentru Blaszczykowski o mare dezamăgire, în cazul irlandezului James McCarthy e mai presus decît orice. Aflînd că părintele său suferă de cancer, mijlocaşul lui Wigan, 21 de ani, i-a cerut selecţionerului Giovanni Trapattoni să nu-l reţină în lotul pentru Euro 2012: „Vreau să-i fiu alături tatălui meu în aceste clipe de cumpănă”.