EURO 2012: Spania cu un picior în sferturi, Italia cu unul în afară

400

Torres a marcat aseară prima sa dublă la un Euro. Spania şi Croaţia merg sigur mai departe dacă fac 2-2 în ultima etapă, după ce Italia a făcut doar o remiză cu naționala lui Bilic.

Conştient cât de mult i-a lipsit un atacant veritabil în meciul cu Italia, Vicente del Bosque, antrenorul Spaniei, a început aseară cu Torres titular, în locul lui Fabregas. Iar jucătorul nu l-a dezamăgit, la fel ca în ultimele minute ale jocului cu „Squadra Azzura”, şi a perforat poarta ezitantului Given din primele minute. Era 1-0, dar pentru „El Ninio” reuşita a avut şi o altă semnificaţie, aceasta fiind prima la un turneu final, după cea din ultimul act al Euro 2008, în faţa Germaniei, care a adus Spaniei titlul continental. Apoi, atacantul lui Chelsea a reuşit prima sa „dublă” la un campionat european.

Irlanda, prima echipă eliminată
Între timp, au mai venit şi golurile lui David Silva şi Fabregas, care s-a jucat, iar pecetea era pusă: Irlanda devine prima echipă care părăseşte Euro 2012 pe uşa din spate şi se întoarce acasă. Cele 14 meciuri consecutive fără înfrângere dinaintea turneului din Polonia şi Ucraina au fost anulate de o prestaţie jenantă în primele două partide din grupă, în care jucătorii lui Trapattoni au scos mingea din plasă de şapte ori.

Italia, din nou victimă?

În cazul în care Irlanda menţine aceeaşi linie şi pierde şi cu Italia, am putea avea o situaţie inedită în grupă, cu trei echipe care termină cu câte cinci puncte, iar rezultatele cu „verzii” nu vor mai conta în economia calificării. Astfel, în cazul în care Spania şi Croaţia ar încheia la egalitate, de la 2-2 în sus, „Squadra Azzura” va părăsi competiţia, la fel cum s-a întâmplat şi în 2004! Atunci, italienii se aflau la egalitate cu Danemarca şi Suedia, terminând cu fiecare 1-1, dar cele două au remizat, scor 2-2, în ultima etapă şi au mers împreună în semifinale.