Nici nu te gandeai la asa ceva: JOGGINGUL dauneaza grav sanatatii!

38400

Nici nu te gandeai la asa ceva JOGGINGUL dauneaza grav sanatatii!Joggingul dauneaza grav sanatatii. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta care au descoperit ca alergatul pe distante foarte mari sau pentru mult timp s-ar putea intoarce cu efecte negative asupra organismului.

Joggingul a inceput sa fie practicat pe scara larga abia la jumatatea secolului trecut, fiind initial o activitate specifica doar sportivilor de performanta. Conceptul de alergare usoara practicata pentru intretinerea sanatatii a fost introdus de Arthur Lydiard, in Noua Zeelanda, care a infiintat un club, ai carui membri se intalneau o data pe saptamana pentru „a socializa si a-si imbunatati conditia fizica”.

Bill Bowerman, celebrul antrenor american de atletism si co-fondatorulcompaniei de echipament sportiv Nike, l-a vizitat pe Lydiard in Noua Zeelanda, inainte de un concurs intre elevii celor doi, si a fost impresionat de clubul alergatorilor.

„Parcul roia de oameni. Am crezut ca am nimerit in mijlocul unui cross”, povestea Bowerman, care a alergat cot la cot cu amatorii din Auckland Joggers Club si a fost uimit de conditia fizica a acestora.

Bill Bowerman a adoptat stilul de viata propus de Lydiard si a facut tot posibilul pentru a populariza joggingul, pe care il vedea ca pe o solutie pentru prelungirea sperantei de viata si pentru mentinerea sanatatii, si in Statele Unite. Arthur Lidyard a decedat la varsta 87 de ani, iar Bill Bowerman la 88, si metoda promovata de ei a devenit exercitiul preferat pentru intretinerea sanatatii, in intreaga lume.

Cercetatorii spun ca joggingul incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste sistemul cardiovascular, creste speranta de viata si previne unele tipuri de cancer. Alergarea usoara ar putea avea si efecte psihologice, unele persoane simtindu-se revigorate, mai vesele, sau intr-o stare generala mai buna dupa o sesiune de exercitii. Conform unor noi studii insa, alergatul in exces poate sa fie daunator, pe termen lung.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Cardiovasculara din cadrul Retelei de Sanatate Lehigh Valley,Lehigh Valley Health Network, au realizat un studiu pe mai mult de 3.800 de persoane pasionate de jogging, de ambele sexe, cu o varsta medie de 46 de ani, relateaza The Independent. Peste 70% dintre participanti au declarat ca alearga mai mul de 32 de kilometri pe saptamana. Cercetatorii au tinut cont si de tratamentele la care acestia erau supusi, nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, sau daca erau fumatori ori nu.

Rezultatele studiului au demonstrat ca persoanele care alearga cel mai mult au o speranta de viata mai mica decat cele care alearga moderat, fara ca aceasta statistica sa fie influentata de factorii medicali sau de viciile participantilor.

Doctorul Martin Matsumura, cel care a condus studiul, spune ca nu vrea ca oamenii sa fie descurajati sa faca miscare, ca urmare a cercetarii sale, ci, pur si simplu, „nu intelegem ce determina doza optima de jogging, care sa aiba doar efecte pozitive asupra sanatatii si a logevitatii„. James O’Keefe, directorul sectiei de cardiologie preventiva la Institutul Cardiologic Mid-American, din Kansas City, crede ca alergatul in exces poate sa „uzeze” organismul, pe termen lung, fapt care ar explica rezultatele studiului lui Matsumura.

„Daca visati sa alergati un maraton, faceti-o o data si taiati asta de pe lista”, spune O’Keefe, care nu recomanda mai mult de doua ore si jumatate de jogging pe saptamana.

Sursa: mediafax.ro