LIGA 2

O noua scoala de fotbal moderna ar putea lua nastere la Rm. Valcea

Antrenorul echipei Hidroelectra Ramnicu Valcea, Narcis Enachescu participa la un proiect pentru copii si juniori in Germania, Franta si Olanda, alaturi de mai multi antrenori si sponsori nemti. Acestia vor sa investeasca in deschiderea unor scoli de fotbal private in Romania sau Polonia si intr-un sistem de impresariat pentru juniori. Se cauta parteneriate si colaborari viabile pe perioade lungi de timp, antrenori foarte bine pregatiti si zone cu potential de selectie pentru copii si juniori.

“Am vazut mai multe centre de fotbal de copii si juniori din cele trei tari, unde am urmarit mai multe antrenamente la grupe diferite de varsta, organizarea cluburilor, infrastructura, gradul de pregatire al antrenorilor, sistemele de joc. Am fost impresionat de nivelul la care s-a ajuns in ceea ce priveste selectia, pregatirea si promovarea copiilor si juniorilor in fotbalul din cele trei tari. In primul rand, sportul de masa din care cluburile iti selectioneaza viitorii fotbalisti este extrem de dezvoltat. In gradinite si scoli copiii au zilnic ore de educatie fizica sau activitati sportive. In fiecare cartier sunt terenuri de sport, piste de alergare, iar parcurile sunt pline de copii care fac sport. Infrastructura e la superlativ. Toate cluburile beneficiaza de zeci de terenuri de joc si antrenament, sali de sport, terenuri cu nisip, sintetice, terenuri poligon, terenuri pentru portari, bazin de inot, bazin de recuperare, sala forta, pista de alergare” spune tanarul tehnician.

Narcis Enachescu da ca exemplu Germania. “Un exemplu concludent este sistemul din Germania, unde identificarea si promovarea talentelor e ca o datorie de baza a Federatiei. In 2006 a inceput un program intitulat “DRUMUL LUNG SPRE SUCCES ” condus de fostul mare jucator Mattias Sammer. Selectia si formarea se desfasoara pe mai multe etape: 3-6 ani, 7-11 ani, 12-15 ani , 16-19 si 20-21. Programul a inceput prin educarea a 20 000 de profesori de scoala in realizarea de sesiuni de fotbal in sala de gimnastica sau pe terenul de sport. Mai mult de 20 000 de scoli au primit pachete starter(mingi,echipament sportiv,materiale sportive etc). S-au construit 1000 de terenuri de fotbal. Numai in 2007-2008 bugetul pentru acest program a fost de 61 milioane de euro. Academiile de fotbal sunt clasificate pe stele si finantate in functie de categoria acordata. Acestea mai primesc si de la UEFA 4 milioane de euro anual. Scolile de fotbal trebuie sa indeplineasca 18 criterii pentru a fi finantate. Toate echipele opereaza pe o filozofie bine definita si coerenta si un sistem tactic identic. In tot acest concept, antrenorii sunt cheia”.

Sursa: Adi Georgescu – Liga2.ro

Click pentru a comenta

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spre TOP