Sportivi faliti: Cateodata ei fac tot jocul! Alteori jocul ii face pe ei!

1313

Cand auzi despre sportivi faliti nu stii daca sa fii mai intai trist sau socat! Dar in mod surprinzator se intampla tot mai des sportivilor profesionisti. Potrivit revistei Sports Illustrated, peste 70% din jucatorii de fotbal american ajung faliti intre doi si patru ani de la retragere…, iar 60% dintre jucatorii de baschet din NBA, numai au bani sa traiasca dupa aproximativ cinci ani de la intreruperea activitatii. De ce oare? Si care sunt cele mai socante povesti ale falitilor din istoria sportului? Este greu de imaginat pentru un om de rand cum un sportiv ajuns celebru, si care castiga milioane de dolari din salariu dar si ale beneficii, poate ajunge in faliment.

Sportivii faliti sunt si greu de inteles pentru ca avem tendinta sa ne amintim de ei cand erau acolo in top, iar ceea ce ii aduce de cele mai multe ori in astfel de situatii este depresia. ESPN a facut chiar un documentar pe aceasta tema intitulat: Sportivi faliti: Cateodata ei fac tot jocul! Alteori jocul ii face pe ei! In care au fost povestite cele mai emotionante intamplari din viata unor sportivi cunoscuti care au pierdut averi de milioane de dolari in numai cativa ani.

 

Top 10 cele mai socante falimente ale unor sportivi celebri

 

1. Mike Tyson:

Tyson a castigat mai mult de 30 de milioane dolari pe fiecare lupta dar nu se stie cum a reusit sa risipeasca o avere de peste 300 de milioane de dolari inainte de a fi declarat falimentar in anul 2003.

 

 

 

 

 

 

2. Evander Holyfield:

Dupa ce a facut peste 250 de milioane de dolari din postura de campion la categoria grea, in anul 2008 o banca i-a pus sechestru si pe ultima sa avere, un conac de peste 10 milioane de dolari cu 109 dormitoare situat in Atlanta

 

 

 

 

 

3. Allen Iverson:

In februarie 2012 Iverson a declarat unui judecator din statul american Georgia ca a ramas falit si ca nu poate plati la amanet 86 de dolari pentru a rascumpara o bijuterie. Iverson a castigat peste 154 de milioane de dolari din salariu si inca 30-50 de milioane de dolari din alte beneficii de-a lungul carierei. Iverson este renumit pentru placerea de calatorii numai insotit de un anturaj de 50 de persoane cu care obisnuia sa sparga milioane de dolari la jocuri de noroc, dar si sa-si rasfete prietenii cu cadouri scumpe. La toate acestea se adauga acum si pensia alimentara pentru cresterea copiilor.

 

 

4. Michael Vick:

Dupa declararea falimentului in anul 2008, in ultimii patru ani Vick a cheltuit peste 95% din venituri, in jur de 30 de milioane de dolari, pe taxe si impozite, creditori, avocati si contabili. Momentan se estimeaza ca ar mai avea 1,5 milioane de dolari, dupa ce in 2011 a semnat un contract de 100 de milioane de dolari, dintre care 40 de milioane sunt garantate, iar diferenta o reprezinta bonusuri.

 

 

 

 

5. Antoine Walker:

Dupa ce a obtinut vreo 108 milioane de dolari jucand in NBA, Antoine Walker a fost nevoit sa declare falimentul in 2010 cu datorii de 13 milioane de dolari din cauza investitiilot neinspirate in imobiliare si jocuri de noroc.

 

 

 

 

 

6. Latrell Sprewell:

Acesta a castigat in jur de 100 de milioane de dolari in cariera sa de jucator de baschet in NBA, dar a ajuns falimentar. Nu cu mult timp inainte Sprewell a dat cu flit unui contract de 21 de milioane de dolari afirmand ca „are o familie de hranit”. Se vede treaba ca era o familie foarte numeroasa!

 

 

 

 

 

7. Curt Schilling:

In luna Mai 2012, Schilling a anuntat ca a pierdut intreaga avere de 50 de milioane de dolari obtinuta in cariera de jucator de baseball dupa ce a investit aproape toti banii intr-o companie de productie de jocuri video.

 

 

 

 

 

8. Kenny Anderson:

Dupa ce a castigat 63 de milioane de dolari din salariu, Kenny Anderson a pierdut toti banii exact in ziua in care si-a anuntat retragerea din NBA. Acum Anderson traieste din leafa de profesor in invatamantul preuniversitar.

 

 

 

 

 

9. Lenny Dykstra:

Dykstra a pornit un lant de spalatorii de masini si a investit si intr-o companie aeriana de lux. Dykstra a fost condamnat la trei ani de puscarie dupa ce a a inregistrat datorii de 30 de milioane catre banci si firme de avocatura pe care nu a mai putut sa le plateasca.

 

 

 

 

 

10. Lawrence Taylor:

Retragerea lui Taylor a fost umbrita nu doar de faliment dar si de tentativa de rapire, posesie de cocaina, investitii proaste si evaziune fiscala. Superstarul de fotbal american este acum muritor de foame dupa ce a castigat mai bine de 50 de milioane de dolari in cariera.

 

 

 

 

Alti sportivi falimentari: John Daly, Dennis Rodman, Deuce McAllister, Terrell Owens, Warren Sapp, Sheryl Swoopes, Marion Jones, Travis Henry, Mark Brunell, Scott Eyre, Vince Young, Tony Gwynn, Steffi Graf, Andre Rison, Leon Spinks, Bill Buckner, Steve Howe, Bernie Kosar, Johnny Unitas, Ray Williams, Riddick Bowe, Wally Backman, Charlie Batch, Bruse Berenyi, Randy Brown, Jason Caffey, Dale Carter, Jack Clark, Raymond Clayborn, Derrick Coleman, Dermontti Dawson, Jim Dooley, Luther Elliss, Eddie Edwards, Chris Eubank, Rollie Fingers, Archie Griffin, Ray Guy, Dorothy Hamill, Scott Harrison, Harmon Killebrew, Terry Long, Rick Mahorn, Harvey Martin, Darren McCarthy, Denny McLain, Craig Morton, Greg Nettles, Jonny Neumann, Gaylord Perry, John Arse Riise, Rumeal Robinson, Manny Sanguillen, Billy Sims, Roscoe Tanner, Duane Thomas, Bryan Trottier, Danny White, Rick Wise.