Te-ai intrebat vreodata DE CE sportivii de culoare sunt buni la atletism, iar cei albi la natatie?

1031

1ooopConform unui nou studiu, ombilicul, centrul de gravitatie al corpului, reprezinta secretul dominatiei persoanelor de culoare in cursele de atletism si al celei a persoanelor albe in natatie.

Daca doi atleti sau doi inotatori de aceeasi inaltime, unul de culoare si unul alb, sunt comparati, „inaltimea conteaza mai putin, insa pozitia ombilicului face diferenta”, a declarat Adrian Bejan, un profesor american de origine romana de la Universitatea Duke (Carolina de Sud), coautor al studiului aparut in International Journal of Design and Nature and Ecodynamics.

„Astfel, in fiziologia sportivilor de origine vest-africana, centrul de gravitate al corpului este mai sus decat cel al concurentilor lor de origine europeana, ceea ce le ofera un avantaj la sprint”, a spus Bejan.

Sportivii de origine vest-africana au picioarele mai lungi decat cei originari din Europa, asta insemnand ca ombilicul este cu trei centimetri mai sus decat la albi, a explicat Adrian Bejan, profesor de inginerie.

Aceasta diferenta ofera sportivilor de culoare „un avantaj ascuns al taliei” de 3 la suta fata de persoanele albe, care inseamna un castig de viteza pe pista.

„Locomotia este un proces continuu de cadere spre inainte, iar o masa care cade de mai sus, cade mai repede”, a adaugat Bejan.

Insa in piscina, persoanele albe au avantajul unui tors mai lung decat cel al persoanelor de culoare, ceea ce arata ca ombilicul lor este mai jos.

„Inotul este arta de a trece pe valul pe care il face inotatorul. Cel care face un val mai mare avanseaza mai repede si, cu cat torsul sau este mai lung, cu atat valul este important. Europenii au un tors, in medie, cu trei procente mai lung decat cel al persoanelor de culoare, ceea ce le confera un avantaj de viteza de 1,5 la suta intr-o piscina”, a mentionat Bejan.

Asiaticii au torsul la fel de lung ca europenii, insa sunt mai mici, pierzand astfel acest avantaj de viteza.

Sursa: mediafax.ro