Ungurii s-au calificat la Euro si pot intalni Romania in grupe. Ce s-a intamplat ultima oara cand maghiarii au fost la Euro

560

Ungaria s-a calificat la Euro dupa o absenta de 44 de ani, in urma victoriei cu Norvegia (2-1 la Budapesta). Maghiarii invinsesera si la Oslo, scor 1-0.

Ungaria revine la un turneu final dupa o lunga asteptare. Maghiarii au jucat ultima data la un Mondial in 1986, iar la un European in 1972. Acestia au trecut cu 3-1 la general de Norvegia, la baraj, astfel ca si-au asigurat biletele pentru Franta 2016.

Romania – Ungaria, din nou duel direct?

 Reveniti la un turneu de Campionat European dupa 44 de ani, maghiarii asteapta acum rezultatul celorlalte meciuri din baraj, pentru a afla daca se vor afla la tragerea la sorti in urna a treia ori in cea de-a patra.

In functie de rezultatele meciurilor Irlanda – Bosnia si Danemarca – Suedia, maghiarii pot fi la tragerea la sorti in urna a treia, din care face parte si Romania, ori in ultima, cea care i-ar putea trimite intr-o grupa cu adevarat grea.

Acest lucru lasa deschis scenariul care i-ar aduce pe maghiari fata in fata cu Vlad Chiriches, Gabi Torje si Florin Andone.

Dupa ce s-au duelat in grupa de preliminarii, Romania si Ungaria se pot duela si la EURO 2016, in ceea ce poate fi un meci revansa al Romaniei pentru „visul rapit” din 1972.

Invinsi de unguri in ’72

Ultima participare a maghiarilor la un turneu de Campionat European dateaza din 1972. Un turneu cu doar 8 echipe, EURO ’72 a reprezentat ultima mare performanta a ungurilor, acestia jucand atunci finala mica impotriva Belgiei, pierduta insa cu 1-2 in fata Belgiei.

1972 a fost si anul in care maghiarii au oprit nationala Romaniei din drumul catre duelurile cu Germania, URSS ori Belgia la un turneu final.

Selectionata tricolora, antrenata la acea vreme de Angelo Niculescu, si avandu-i in componenta pe Lucescu, Dinu ori Iordanescu, a ratat marile intalniri de la European dupa ce a fost invinsa cu 4-5 la general, dupa 1-1, 2-2 si 1-2, de Ungaria.

Calificarea la EURO 1972 s-a jucat dupa un format diferit, care prevedea disputarea unor baraje intre castigatoarele celor 8 grupe de preliminarii.

Astfel, disputa decisiva i-a adus fata in fata pe Lucescu si Iordanescu cu Florian Albert ori Fazekas.

Romania si Ungaria au remizat la Budapesta si Bucuresti, 1-1 si 2-2, pentru ca in meciul decisiv, disputat pe teren neutru, la Belgrad, ungurii sa invinga cu 2-1, dupa un meci in care marcatori au fost Kocsis, Szoke, respectiv Sandu Neagu.

sursa: sport.ro