Uniformele americanilor pentru Jocurile Olimpice de la Londra creeaza controverse

386

Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a cerut joi comitetului olimpic american sa „arda” uniformele oficiale ale delegatiei Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice Londra 2012, intrucat acestea au fost fabricate in China.

„Sunt foarte contrariat. Comitetului olimpic ar trebui sa ii fie rusine”, a declarat oficialul intr-o conferinta de presa care s-a desfasurat la Capitoliu, adaugand: „cred ca ar trebui sa ia toate aceste uniforme, sa le faca balot si sa le arda”.

Reid a apreciat ca atletii americani care vor participa la Jocurile Olimpice de la Londra in acest an ar face mai bine sa nu poarte decat un maieu simplu cu literele „USA” pictate pe mana.

Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a declarat la randul sau ca acest comitet olimpic „ar fi putut face mai mult”.

La randul sau, liderul democratilor din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a dat asigurari ca atletii americani „reprezinta ce e mai bun (…) si trebuie sa poarte uniforme fabricate in Statele Unite”.

De altfel, reprezentantul Steve Israel si senatoarea Kirsten Gillibrand au scris presedintelui comitetului olimpic, Lawrence Probst, pentru a protesta fata de alegerea uniformelor delegatiei americane fabricate in China.

„Cerem comitetului si consiliului administrativ sa ia masuri imediate pentru a se asigura ca aceasta problema nu se va repeta, votand ca orice contract viitor privind uniformele olimpice sa revina Statelor Unite”, insista cei doi democrati intr-o scrisoare comuna. „Nu exista nici un motiv pentru care uniformele sa nu fie fabricate in Statele Unite”, adauga acestia.

Ca si la Beijing si Vancouver, delegatia olimpica a Statelor Unite la Londra va purta haine create de designerul Ralph Lauren. Sportivii vor defila in timpul ceremoniei de deschidere, purtand blazere albastre si berete bleu marine.

Statele Unite se vor deplasa la Jocurile Olimpice de la Londra (27 iulie-12 august) cu o delegatie de 530 de atleti.