VIDEO de SENZATIE | Momentul în care omul şi avionul zboară împreună

446

Compania aeriana Emirates a publicat un videoclip spectaculos in care cel mai mare avion din lume, A380, este escortat de doi barbati care zboara cu ajutorul unor jetpack-uri.

Cei doi indrazneti sunt porecliti Jetmen of Dubai, adica „Oamenii cu reactie din Dubai”. Yves Rossy si Vince Reffet, amandoi piloti de avioane experimentati, au fost suprinsi in timp ce zburau la o viteza maxima de 315 kilometri pe ora si la inaltimea de 1500 de metri, langa aeronava Airbus, pe deasupra cladirilor din Dubai. Descrierea filmarii a fost „un zbor in formatie fara precedent”.

 

VIDEO:

Potrivit media occidentale, Rossy si Reffet s-au lansat dintr-un elicopter care zbura la o altitudine de aproape 2.000 de metri, avand in spate dispozitivele de zbor care cantaresc 55 de kilograme. Filmarea este realizata din acelasi elicopter, lucru care a facut ca totul sa para extrem de simplu. Compania aeriana Emirates, care foloseste imaginile in scop de PR, a anuntat ca „desi zborul in formatie a parut extrem de usor in acest videoclip, a fost nevoie de o planificare si de o colaborare extrem de meticuloase pentru a asigura siguranta celor implicati”.

Imaginile sunt absolut incredibile. Rossy a comentat apoi: „Provin dintr-o familie cu piloti de linie si intotdeauna am visat sa zbor fara constrangerea de a fi intr-un cockpit. A fost o senzatie suprarealista sa zburam alaturi de cel mai mare avion existent si ne-am simtit ca niste tantari pe langa un vultur gigantic”.

Rossy si Reffet nu sunt la prima aparitie in calitate de „oameni cu reactie”. In mai, au survolat zgarie-norii din Dubai la viteze de 250 de kilometri la ora.

Jetpack-urile purtate de oamenii cu reactie sunt construite de Yves Rossy. Au aripi din fibra de carbon cu o deschidere de 2,4 metri si patru mici reactoare pe baza de kerosen. Pilotii poarta costume rezistente la temperaturi inalte similare celor folosite de pompieri sau de pilotii de curse. Dispozitivul lui Rossy a costat 190.000 de dolari, iar costurile au fost suportate de mai multi sponsori. Zborul de incercare a avut loc in 2004, langa Geneva. In 2008, el a traversat Canalul Manecii in 9 minute si 7 secunde, timp in care a atins o viteza maxima de 299 kilometri la ora.

sursa: prosport.ro