Bellu trage un MARE SEMNAL DE ALARAMA: Ce facem noi acum nu poate dura mai mult de cinci luni!

530

Antrenorul coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastica, Octavian Bellu, a vorbit vineri, pentru MEDIAFAX, despre necesitatile ce trebuie rezolvate pentru a continua alaturi de fete, dar si noile atributii din cadrul Consiliului National pentru Sport, pe care il coordoneaza.La finalul JO de la Londra, antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang au explicat ca nu pleaca de la lotul olimpic, dar ca s-a incheiat un ciclu de patru ani, iar pentru a continua este nevoie sa fie rezolvate mai multe cerinte in privinta pregatirilor, incepand cu sala de antrenamente.

„Este vorba de o reorganizare, care trebuie facuta dupa JO. Pentru a continua la lot, dar si pentru a le oferi fetelor cele mai bune conditii e nevoie sa avem o sala in Bucuresti si nu spun asta, pentru ca noi am vrea efectiv acest lucru. Sa nu uitam ca, impreuna cu Mariana, am stat 25 de ani intr-o camera de camin la Deva. Aveam doar gimnastica in cap si nu a contat. Noi mai puteam sta la Izvorani, insa avem antrenori alaturi de noi, care au copii, viata sociala etc, iar acolo nu se poate vorbi de o scoala, de exemplu. Fetele din lot au picat Bacalaureatul, am incercat sa facem asa, un fel de scoala mozaic acolo, dar nu a mers, iar rezultatul s-a vazut”, a declarat Bellu.

El a precizat ca parintilor nu le-a placut aceasta situatie, adaugand ca fetele care vor veni la lot, care vor deveni senioare peste 1-2 ani, in mod sigur au un obiectiv clar, in afara de gimnastica: scoala.

„Sigur ca le este foarte dificil. E vorba de distanta si izolare in primul rand. Apoi, nu avem cadre medicale, o clinica. Orice se intampla, e foarte greu sa ajungem la Bucuresti urgent. Sala de la Izvorani este foarte buna pentru o etapa de pregatire, dar nu una constanta. Stiu cum e acolo si vara si iarna, am stat doi ani, dar am avut si experiente neplacute. Am ramas iarna izolati pe DN1, aveam si o gimnasta cu noi, am stat vreo 7 ore. Am fost obligati sa ne intoarcem la Izvorani, altii au ramas blocati 22-24 de ore acolo. De atunci, purtam in masina paturi, hrana si apa”, a mai spus Octavian Bellu.

Coordonatorul lotului olimpic se arata increzator ca se vor rezolva problemele.

„Sunt promisiuni si variante bune de luat in seama in Bucuresti. Toti doresc sa ne ajute si speram sa se materializeze cat mai curand una dintre variantele propuse. Nu pot avansa un termen-limita, pana la care ar trebuie sa ne stabilizam undeva, dar e clar ca suntem intr-o forma de provizorat, care in opinia mea, poate dura 2-3 luni, maximum 5, dar mai mult, nu. Pe de alta parte, orice sala s-ar amenaja in Bucuresti pentru noi, ar ramane gimnasticii. Am putea sa ne gandim la organizarea de Europene, sigur ca ar mai trebui niste sali mici de antrenamente pe langa, dar pana la urma, de toate acestea ar beneficia si cluburile din Bucuresti”.

Pregatirile au fost reluate in luna septembrie, dar dupa nici doua saptamani de pregatire la Izvorani, lotul s-a mutat la Bucuresti, in sala de gimnastica din cadrul Complexului Lia Manoliu.

„La pregatiri le avem pe Bulimar, Iordache, Izbasa, Andrei, Haidu, iar in curand se va alatura si Catalina Ponor. Trebuie sa vina si alte junioare si sa facem si selectia pentru viitor, sa le vedem la Nationale…. Sunt niste pasi care trebuie urmati. Avem vreo 29-30 de copii si va spun sincer ca, daca e sa vorbim de un ciclu olimpic, am ramane cu 5-7 fete pana la JO de la Rio. Asta presupunand ca ar fi toate sanatoase si nu ar avea deloc probleme in acesti ani. E multa munca la mijloc pentru un obiectiv peste patru ani. Daca stam sa ne uitam la JO de la Londra, ne-au scos notele unor sportive de 22 si 25 de ani. Sigur ca ne-am bucurat, dar oare pot ele rezista pana la JO din 2016? Bine ar fi sa reziste, dar e greu de crezut. Vedeti, sunt multe la mijloc, atunci cand vrei sa faci o strategie pe patru ani. De aceea, inca nu am discutat nimic cu COSR si nici nu am semnat contracte. Trebuie facuta o strategie bine gandita si oferite conditii optime”, a explicat Bellu.

Octavian Bellu a mai precizat ca gimnastele nu vor participa pana la finalul anului la etape de Cupa Mondiala, ci la concursuri demonstrative, fiind pus accentul pe pregatire.

„Fetele lucreaza cu palmiere la paralele, trebuie sa se obisnuiasca, sa-si faca exercitiile, sa progreseze. Nu vor participa la concursuri mari, ci doar demonstrative. Sandra Izbasa are asemenea concursuri in Belgia, Olanda si Franta, Larisa Iordache si Catalina Ponor, la fel. Nu vom merge la concursuri, doar ca sa fim acolo, nu ne foloseste la nimic in aceasta perioada”.