Soc pe piata pariurilor din Romania.

Operatorii privati din offline acuza: „Nu e corect ca ONJN sa fie si reglementator, si jucator pe piata!”. Odeta Nestor, sefa ONJN, replica: „Operatorii privati isi fac griji doar fiindca pina acum nu au avut concurenta si pentru ca Oficiul a dovedit ca e capabil sa obtina rezultate. Dar nu vom avantaja pe nimeni, deci nu poate fi vorba de conflict de interese!”

„Oficiul National pentru Jocuri de Noroc preia Compania Nationala Loteria Romana SA de la Ministerul Finantelor Publice pentru urmatorii 4 ani\”.

La inceput un zvon, stirea a cazut sec, undeva la inceputul lunii octombrie, in urma Ordonantei de Urgenta 42/2015 a legislativului condus de Victor Ponta. A fost o surpriza chiar si pentru membrii Guvernului, care au aflat de aceasta mutare abia in sedinta respectiva.

Mai mult, in aceeasi ordonanta, ONJN, care se afla oricum in subordinea Guvernului, trecea sub directa coordonare a primului ministru. Iar in Comitetul de Supraveghere al respectivului for, unul dintre cei 7 membri neexecutivi urma sa fie numit din partea Cancelariei premierului.

Practic, printr-o inginerie legislativa, una dintre cele mai importante \”pusculite\” ale statului a intrat sub controlul direct al primului ministru, pe atunci Victor Ponta.

FINANTELE S-AU OPUS, CONSILIUL CONCURENTEI A CEDAT

Ministerul de Finante a reactionat vehement la aceasta schimbare, avertizind Guvernul ca incalca legislatia UE care prevede \”crearea de autoritati independente\” in domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cele loteristice. N-a contat, miza era prea mare.

Initial, Consiliul Concurentei nu a avizat respectivul proiect, pe motiv de conflict de interese, fiind evident ca in urma acestei ordonante de urgenta ONJN devenea in acelasi timp reglementator, dar si jucator pe piata jocurilor de noroc!

In mod ciudat insa, ulterior Consiliul Concurentei a revenit cu unele conditii: in primii doi ani, Loteria sa functioneze dupa principiile guvernantei corporative, cu o conducere de tip dualist si cu criterii de performanta. Chiar daca, de fapt, fondul problemei, ca ONJN devine astfel si \”stapin\”, si jucator in piata, nu dispare!

La numai o saptamina de la discutarea ei in Guvern, pe 14 octombrie, ordonanta de urgenta aparea la fel de urgent in Monitorul Oficial, intrind practic in vigoare. Vestea i-a pus in garda pe operatorii privati din domeniu, care au simtit inca de atunci ca ceva nu e in regula.

LOTERIA ARE LICENTA PENTRU PARIURI SPORTIVE

Pe lista organizatorilor de jocuri de noroc tip pariuri in cota fixa, adica inclusiv pariuri sportive traditionale, la agentie, Compania Loteria Romana figureaza ca detinatoare a licentei RO2712L001013, obtinuta la 25 noiembrie 2014, valabila pina pe 30 septembrie 2019.

Angajati ai Loteriei, de la diverse agentii, sustin ca \”am fost anuntati ca urmeaza sa avem in curind si pariuri sportive in oferta. Trebuia sa incepem din vara, dar nu stim de ce, lucrurile s-au aminat. Acum se aude ca vom incepe cu pariurile sportive pe la inceputul lui 2016\”.

OPERATORII PRIVATI ACUZA

Vestea ca Loteria Romana se pregateste sa intre pe piata pariurilor sportive i-a pus imediat in garda pe operatorii privati: \”Faptul ca Loteria are licenta nu e o problema. Intelegem concurenta. Dar sa o faca fiind condusa de ONJN, asta nu mai e deloc corect. Acum intelege lumea de ce sintem ingrijorati. ONJN ne controleaza pe noi, dar va si juca pe piata prin Loterie. E intimplator ca ONJN a cerut la ANAF acest control la nivel national al operatorilor de offline, chiar acum, inainte de alegerile din 2016? E intimplator ca ANAF ne cere sa platim din urma pe 5 ani, abuziv consideram noi, plus dobinzi si penalitati? Nu e clar ca se urmareste eliberarea pietei, inclusiv pentru Loterie?!\”.

SENATUL A RESPINS ORDONANTA, MERGE LA CAMERA

Chiar daca a aparut in Monitorul Oficial si isi produce deja efectele, Ordonanta de Urgenta 42/2015 trebuie sa treaca si prin Camerele Parlamentului pentru a deveni lege. La inceputul acestei saptamini, Senatul a respins-o. Urmeaza ca ea sa intre in dezbateri la Camera Deputatilor, care este for decizional. In caz ca va fi respinsa si acolo, ordonanta nu va mai putea fi aplicata, astfel ca Loteria va reveni la Ministerul Finantelor Publice.

\”Este adevarat, luam in calcul ca Loteria sa vina cu oferte consistente pe piata pariurilor sportive. Loteria nu este a ONJN, iar noi nu reglementam nimic pe aceasta piata. Cel mult, putem face doar propuneri de schimbare a legislatiei, dar ele trebuie sa treaca prin Guvern sau prin Parlament\”
Odeta Nestor, presedinta ONJN

sursa: gsp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here