Campioana europeana la gimnastica uitata de Romania. A ales sa plece in Norvegia!

708

O multipla campioana europeana si mondiala intre 2006 si 2008 a ales sa paraseasca Romania pentru ca aici pur si simplu nu a reusit sa isi gaseasca de lucru ca antrenoare. Gimnasta Steliana Nistor este de mai bine de doi ani plecata in Norvegia, acolo unde a fost primita cu bratele deschise si pregateste viitoarele talente ale nordicilor.

Steliana a vorbit cu 24s.ro intr-un interviu acordat acasa la Sibiu despre trairile si problemele de care s-a lovit in ultimii ani de cand a renuntat la cariera de gimnasta din cauza unor probleme medicale.

De ce ai ales sa mergi in strainatate?

Am plecat sa profesez in alta tara pentru antrenor. Acolo este mult mai bine. De cand am plecat am fost mult mai bine vazuta, mult mai respectata si apreciata pentru tot ce am facut fata de in Romania. Aici mi-a lipsit in primul rand aprecierea din partea municipiului Sibiu pentru ca am concurat la toate campionatele posibile de la judetene pana la Olimpiada.

Am incercat sa ma angajez ca si suplinitor la clubul CSS Sibiu si m-i s-a spus ca nu se poate.

Unde antrenezi in Norvegia?

Prima data cand am lucrat antrenam copiii cu varste de la 4 ani la 14 ani. Am lucrat un an jumate dupa aceea am fost nevoita sa imi dau demisia din anumite circumstante si acum unde lucrez, lucrez langa capitala Oslo la aproximativ 20 de kilometri, copii cu vaste de la 6-7 ani pana la 14 – 15 ani si fete si baieti.

 

Cum sunt copiii acolo?

Ei sunt foarte interesati sa se faca sport. Nu neaparat performanta. Pentru ei e important sa aiba activitate sportiva. Ca si societate oamenii sunt mult mai calculati si mai ok. Am incercat sa fac diferenta intre sistemul de pregatire sportiva norvegian si cel de aici. E mult mai bine acolo pentru ca copiii sunt mult mai calculati si isi dau interesul in orice fac. Din punct de vedere material este mult mai bine, chiar daca taxele sunt foarte mari.

 

Te-ai intoarce in tara?

Daca as avea o usa deschisa din partea municipiului Sibiu cu siguranta ca as reveni acasa. Pot sa zic ca gimnastica nu e foarte bine vazuta ca in Romania sau in China. Sportul insa in general este mult mai bine vazut.

 

Romania participa la Jocurile Olimpice cu o echipa schimbata. Ce sanse are la medalii?

Eu am incredere in fete. Am incredere in domnul Belu si doamna Bitang, chiar daca am un mare regret si anume acela ca nu am fost antrenata de ei. Le doresc tot binele din lume si am incredere ca se vor intoarce cel putin cu o medalie de la Olimpiada.

 

Cunosti componenta echipei Romaniei. Crezi ca poate fi Catalina Ponor locomotiva pentru echipa Romaniei la Londra?

Pot sa zic ca toata lumea se bazeaza pe Catalina Ponor, dar mai sunt si alte gimnaste care fac din echipa Romaniei. Sa nu uitam de Izbasa, Iordache, Chelaru, Bulima si celelate doua rezerve. Eu le spun sa nu se lase si sa lupte pana la capat si sa vina acasa cu capul sus. Adversari cred ca sunt SUA, China si Rusia pentru Romania.

 

Cat mai stai in Norvegia?

Depinde de sistem si cum o sa mearga mai departe lucrurile acolo. M-as intoarce daca as avea sprijin aici. Am asa un regret ca din 2006 am fost aleasa cea mai buna sportiva din Sibiu, ma asteptam sa fiu numita macar cetatean de onoare si nu sa stau intr-o locuinta sociala pe care nu pot sa o cumpar,nu pot sa o vand si nu pot sa fac nimic cu ea.

 

E greu sa stai plecata printre straini?

DA! Pot sa zic ca da. Nu prietenii neaparat. Prieteni am si acolo chiar daca stau in Norvegia de doi ani si cateva luni. M-am adaptat situatiei si m-am imprietenit cu foarte multe persoane. Am timp sa ies. Am timp sa fac orice. Nu numai multa. Este destul de convenabil salariul acolo.