Campionatul European de Fotbal American gazduit de Romania!

1503

S Carolina vs Florida FootballFederatia Romana de Fotbal American, care se afla momentan in proces de infiintare, intentioneaza ca pe viitor sa organizeze Campionatul European, avand in acest sens sprijin din partea forului continental, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Razvan Matche, initiatorul FRFA.

„In luna noiembrie a anului 2012 a fost semnat ordinul de recunoastere a ramurii de sport fotbal american. In momentul actual am depasit numarul cerut de echipe pentru a infiinta federatia. Ne dorim sa urgentam procesul de infiintare a FRFA pentru ca avand o relatie foarte buna cu federatia europeana putem organiza un campionat european si o finala de Euro Ball, un echivalent al Champions League in fotbalul american. Avem promisiuni de la federatia europeana si cea internationala ca in momentul in care vom fi recunoscuti cu drepturi depline putem intra in discutii pentru organizarea unor astfel de competitii. Putem aduce chiar si un meci demonstrativ intre selectionatele Europei si SUA, care anul acest ase desfasoara in Polonia. Din punct de vedere al pregatirii echipelor, putem aduce trofee europene in viitor”, a declarat Matache.

Initiatorul FRFA spune ca fotbalul american poate deveni in Romania o alternativa a spectatorilor pentru fotbal: „Toate echipele din Romania se autofinanteaza. Nu avem sponsori. Fiecare echipa incearca sa atraga niste parteneri care sa ajute. Dar avem speranta ca in momentul in care vom fi recunoscuti ca federatie, forul european sa ne ajute cu echipamentul. Fara echipament nu poti sa practici acest sport, fara casca si umeri de protectie. Sportivii nu sunt profesionisti, nu traiesc din asta, dar nu sunt suta la suta amatori. Exista o conducere a clubului, antrenori specializati, programe bine definite de antrenamente. E un sport costisitor, din toate punctele de vedere. Multe echipe sunt formate din studenti, dar sunt si jucatori de peste 30 de ani. Nu exista o limita de varsta. Dar ne intereseaza si sa formam echipe de copii si juniori, pentru ca de acolo trebuie sa plece totul. In Romania, fotbalul american nu poate inlocui fotbalul, un sport popular. E usor sa-l practici. Va deveni o alternativa cand reusim sa crestem ca echipe. Pana la urma si la fotbalul american se da cu piciorul in minge. Mingea difera insa. In plus, in unele orase din tara exista si majorete”.