Cati bani vor primi fetele medaliate cu aur si argint la Campionatele europene!?

751

larisa iordacheValoarea premiilor in bani acordate sportivilor se cunoaste din anul 2007, cand guvernul a emis Ordonanta de Urgenta nr. 1447. Conform acesteia, aurul este recompensat cu suma amintita mai sus, argintul – cu 8.400 de lei, bronzul – cu 5.600, locul patru – cu 3.500, iar pozitiile a sasea si a saptea – cu 2.800, respectiv 2.100 de lei.

La un calcul simplu, reiese ca Larisa Iordache, cu o medalie de aur si trei de argint castigate, va primi din partea Ministerului Tineretului si Sportului suma de 39.000 de lei, iar Dianei Bulimar, pentru o medalie de argint, una de bronz si un loc patru la individul compus, ii vor intra in cont 17.500 de lei.

„Fetele nu s-au gandit la bani. Acestia nu au contat deloc, important a fost ca gimnastele sa obtina rezultate cat mai bune. Mondialele din toamna vor fi foarte importante”, a declarat, pentru Ring, Mariana Bitang, antrenoarea lotului national.

Multipla campioana olimpica, mondiala si europeana Simona Amanar a adunat, de-a lungul carierei sale, nu mai putin de 12 medalii europene, dintre care jumatate din cel mai pretios metal. „Sincer, nici nu stiu exact cate medalii europene am castigat. Ma bucur mult pentru fete ca au reusit sa stranga atatea medalii, mai ales ca aceasta performanta a avut loc in Rusia, unde exista un alt gen de presiune. Este foarte greu la rusi acasa. Am experienta unui campionat european desfasurat la Sankt-Petersburg in anul 1998. Din cate imi amintesc, recompensele financiare erau mai mici pe vremea mea. Bineinteles ca medaliile europene au fost mereu mai putin recompensate, Olimpiada este varful. Tinand cont de vremurile pe care le traim, orice suma cred ca este bine-venita. Larisa si Diana au facut un dublu foarte bun si iata ca avem viitor in gimnastica, asa, cu toate greutatile care exista”, a declarat Simona Amanar.

Chiar daca fetele antrenate de ea au castigat sase medalii, Mariana Bitang stie ca mai sunt lucruri de pus la punct.

„A fost un concurs bun pentru noi, dar mai avem de lucrat la unele exercitii pentru a creste gradul de dificultate si, implicit, nota de pornire pentru fiecare aparat in parte. Adevaratul test va fi la Mondiale, cand vor participa SUA si China. Acolo va fi prezenta, probabil, si Sandra Izbasa, care se pregateste special pentru asta”, a mai spus antrenoarea Mariana Bitang.