Ceremonie de deschidere grandioasa la Londra

1005

  Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra a inceput vineri seara, la ora 23,00 (ora Romaniei), in fata a peste 80.000 de spectatori, printre care s-au aflat Regina Elisabeta a II-a, primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, si sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, zeci de sefi de state si guverne si multe alte capete incoronate.

Ceremonia a avut o audienta de peste un miliard de telespectatori, conform organizatorilor. Festivitatea, coregrafiata de regizorul Danny Boyle, realizatorului premiatului film ”Slumdog Billionaire”, a durat de trei ore si s-a incheiat cu defilarea delegatiilor sportivilor, iar declaratia de deschidere a Jocurilor, a fost facuta de Regina Elisabeta, inainte de sosirea tortei olimpice pe stadion. Romania participa la JO 2012 cu o delegatie de 103 sportivi, iar portdrapel a fost tenismanul Horia Tecau.

Ciclistul englez Bradley Wiggins, castigatorul Turului Frantei din acest an, imbracat in tricoul galben al invingatorului, a batut clopotul, dand semnul de incepere a spectacolului. Show-ul, care reprezinta un veritabil cocktail de cultura britanica, cu James Bond, Beatles, Mary Poppins, infirmierele de la NHS si fotbalistul David Beckham, a costat 27 de milioane de lire sterline. Gazonul stadionului a fost transformat cu aceasta ocazie intr-un peisaj dintr-un sat englezesc, cu campuri si rauri, vaci, oi, ograzi, familii la picnic si tarani arand pamantul.

La ceremonia de deschidere au fost folosite 70 de oi, 12 cai, 3 vaci, 10 gaini si 9 gaste, 3 caini ciobanesti, 965 de tobosari, 600 de dansatori de la NHS (National Health Service), serviciul britanic de sanatate, etc. Vor participa 10.000 de voluntari si au fost realizate nu mai putin de 23.000 de costume.

Sursa: AGERPRES