Toti cei care indragim practicarea sportului, ne-am intalnit la un moment dat cu intrebarea “sa merg normal sau sa alerg, cum este mai bine?”. Interesant este ca, in domeniul medical, cercetarile la ora actuala nu se impart doar in doua nuante, existant nenumarate pareri referitoare la acest subiect. Iata cinci dintre aceste opinii de specialitate, potrivit celor de la mnn.com:
5. Alergatul in timpul anotimpului calduros poate duce la atac cerebral
In timpul caniculei, vara, cei care practica alergatul, trebuie sa fie foarte atenti sa nu exagereze cu aceasta activitate. Alergatul in conditii climaterice calduroase poate duce la multe afectiuni. Cu toate ca si plimbatul in aceste conditii poate duce la atac cerebral, riscul este foarte mic fata de atunci cand alergati.
4. Alergatul poate afecta cartilagiile
In timpul alergatului, gleznele si genunchii sunt solicitati suplimentar. Astfel, pe termen lung, pot aparea chiar deformari si miscari imperfecte, care pot produce fracturi. Pentru persoanele obeze, acest lucru este foarte des intalnit. Tocmai de aceea, medicii recomanda acestor persoane alta forma de miscare, iar inotul este ideal.
3. Alergatul poate cauza osteoartrita
Oamenii de stiinta care studiaza efectele pozitive si negative ale alergatului nu vor putea spune cu certitudine ceva exact. Referitor la efectele pe care alergatul le are asupra genunchilor, soldurilor si altor incheieturi nu sunt certe si vor exista mereu semne de intrebare.Un lucru este cert, daca alergi de mult timp si ai suferit accidentari, iar majoritatea alergatorilor au suferit, exista un risc dezvoltat de a fi afectat de aceasta afectiune.
2. Alergatul poate sa-ti afecteze inima
In publicatia “Circulation”, cercetatorii au testat un anumit numar de subiecti, 60 mai exact, inainte si dupa ce au alergat. Ceea ce au aflat a fost ca, inainte de cursa, niciunul dintre alergatori nu suferea de stres cardiac. Dupa cursa, 36 de alergatori, sau 60 la suta, au avut un nivel crescut al proteinelor numite Troponin. Acestea sunt o componenta majora a muschiului cardiac, dar nivelul crescut al acestora poate duce la afectiuni cardiovasculare.
1. Alergatul poate stresa sistemul imunitar
Plimbatul, spre deosebire de alergat, in special alergatul pe distante foarte lungi, nu pare sa-ti afecteze sistemul imunitar. Alergatorii pe distante lungi sunt mult mai predispusi sa dezvolte probleme de sanatate, a declarat pentru Reuters, Dr. Uwe Schutz, de la Universitatea din Ulm, Germania. Antrenarea pentru un maraton nu doar arde foarte multa grasime, dar si tesut muscular. Acest lucru este un stres pentru sistemul imunitar.