Covaliu catre echipa de sabie a Romaniei: „Va multumesc ca mi-ati dat posibilitatea sa fiu antrenorul vostru”

743

Acesta a fost mesajul lui Mihai Covaliu pentru elevii sai dupa argintul cucerit la echipe. Explicatia prestatiei din finala: „Am cheltuit toata energia cu Rusia, in semifinale”.

Campion olimpic in 2000 si medaliat cu bronz in 2008, Mihai Covaliu a demonstrat la Londra ca un mare sportiv poate deveni si un mare antrenor.

Cova, in finala baietii n-au mai avut prospetime…
In meciul cu Rusia, din semifinala, am cheltuit toata energia pe care o aveam. Am uzat de tot ce stiam si ce am lucrat. Stiam ca acela este cel mai greu meci. Daca nu-i bateam noi, rusii se duceau la aur, pentru ca mereu se mobilizeaza bine in finala. I-am simtit insa apasati de presiunea rezultatului, se grabeau sa ajunga cat mai repede in finala, iar eu le-am spus baietilor sa fie calmi.

Ne-au surprins coreenii?
Da. Noi am mai tras cu ei, si in concursuri, si la antrenamente, dar acum au schimbat tactica. Pe langa faptul ca au o elasticitate incredibila. Astazi au fost peste noi toti. Apropo, coreenii au avut oameni intre primii patru la toate armele, ceea mi se pare incredibil. Coreea, care in urma cu opt ani nu exista.

 Poate ca si-au mai trimis antrenorii afara, poate au mai furat meserie chiar si de la noi, cat timp ne-am antrenat cu ei…
Si noi am invatat de la ei, pentru ca sunt foarte buni parteneri de antrenament. Eu explozie, au elasticitate.

Ce s-a intamplat cu Rares Dumitrescu in final?
Poate ca este o presiune foarte mare pe el.

Ce le-ai spus intre semifinala si finala?
Ceea ce le spun de obicei, ce actiuni trebuie sa faca, ce ritm trebuie sa impuna. Dar n-a mers nimic, pentru ca baietii n-au putut face nimic. Coreenii au venit numai in fata, pe atac.

A fost prea mare pauza dintre semifinala si finala?
Pauza este aceeasi pentru toata lumea. Ce au facut ei am facut si noi, penru ca am impartit acelasi vestiar. Nu aici s-a rupt filmul, ci in semifinale, cand am dat totul.

E un rezultat mare?
Ma bucur ca din generatia asta, care este una adunata, am facut o echipa performanta. Trebuie sa invatam sa ne bucuram de o medalie de argint obtinuta la Jocurile Olimpice. Vedeti ca Venezuela a cucerit un aur… nu mai exista respect pentru nume mari, ca Italia, Franta. Sunt mandru pentru baietii pe care-i antrenez si le multumesc ca mi-au dat posibilitatea sa fiu antrenorul lor si sa facem performanta.