Cum COMENTEAZA oamenii din fotbal decizia Inaltei Curti in DOSARUL TRANSFERURILOR!

1164

COPOS - CONFERINTA - RAPIDInalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat sa trimita DOSARUL TRANSFERURILOR de jucatori pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care in noiembrie 2012 a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecati pentru inselaciune.

Judecatoarele Corina Jijiie si Lucia Rog au admis, luni, recursurile facute de procurorii DNA si de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu si a desfiintat „in totalitate” decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti in 12 noiembrie 2012.

Totodata, cele doua judecatoare au hotarat trimiterea dosarului pentru rejudecarea apelurilor facute de DNA, Gheorghe Popescu si partile civile, respectiv statul roman prin ANAF si Liceul cu program sportiv Banatul-Timisoara.

Al treilea judecator din completul de la instanta suprema care a judecat dosarul transferurilor, Lavinia Lefterache, a hotarat ca „actiunile penale din prezenta cauza si vinovatia se evalueaza distinct pentru fiecare din inculpati” si a apreciat, in opinie separata, ca trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Padureanu si Gheorghe Popescu si recursurile lui Gheorghe Popescu si Jean Padureanu. Judecatoarea Lefterache a opinat in favoarea casarii sentintei Curtii de Apel Bucuresti cu privire la cei doi si pronuntarii unei solutii de incetare a procesului penal impotriva acestora, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului.

Totodata, judecatoarea Lefterache a hotarat admiterea recursurilor DNA privindu-i pe George Copos, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali si Gheorghe Netoiu, dar si recursurile acestora, a casarii sentintei Curtii de Apel Bucuresti ce ii vizeaza si a rejudecarii cauzei de instanta de recurs, in vederea administrarii de probe, respectiv audierea martorilor Gica Puscoci, Dinu Mihai Gheorghe si Mircea Stonescu si administrarea probei cu inscrisuri.

Judecatoarea Lefterache a dispus, in opinia separata, respingerea ca nefondate a recursului facut de DNA cu privire la Mihai Stoica, dar si a recursului facut de acesta.

In urma deciziei definitive a instantei supreme, DOSARUL TRANSFERURILOR va fi retrimis la Curtea de Apel Bucuresti, care trebuie sa rejudece in limitele exprimate de cei doi judecatori care au format decizia majoritara.

dragomir„Eu asa am spus ca se va da, puteti sa imi spuneti Oracolul de la Balcesti. Eu am vorbit cu toti marii avocati si mi-au spus ca se va da spre rejudecare. Completul de judecata de la ICCJ a fost profesionist, asta a fost cea mai corecta decizie. Acum se reia totul, se face expertiza, se audiaza martorii, tot, s-ar putea sa mai dureze 3-4 ani”, a spus Dragomir la postul Sport.ro.

 

 

padureanu„Nu am cunostinte juridice si nu pot spune daca e bine sau daca e rau, dar sunt nevinovat si sunt convins ca in finalul finalurilor acest lucru se va demonstra. Din dosarul meu nu reiese ca sunt vinovat. Am incredere in justitie suta la suta. Procesul va continua si rezist in continuare, mai ales ca ma stiu nevinovat. As fi fost tracasat daca se lua o decizie mai drastica, dar am primit trei ani cu suspendare. Daca eram vinovat ma condamnau din prima, dar asa, probabil pentru ceva probleme in acte, nu le-as spune neregularitati, instanta a decis sa nu imi dea cu executare”, a declarat Padureanu pentru MEDIAFAX.

victor-becali1„Garda financiara, care este in subordinea ANAF-ului, a facut un raport, iar ANAF-ul s-a constituit parte civila in acest proces. Pai asta este normal? Procedura este sa se faca o expertiza de catre un expert independent. Procesul va continua, asta este, dar macar avem speranta ca vom avea o judecata dreapta. Eu imi doresc sa se lamureasca odata acest proces, sa fie o judecata corecta, sa se administreaza toate probele si sa fie audiati toti martorii”, a afirmat Victor Becali la postul B1TV.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, respectiv Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos – cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu – cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care luni a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.