Cum se pregatesc rusii pentru cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie! VIDEO

611

1papaCu mai putin de trei saptamani inaintea inceperii Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, rusii sunt cu pregatirile sunt in toi.

Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci vor fi cele mai scumpe din istorie, costand in jur de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 36 de miliarde de euro). Astfel Olimpiada din Rusia depaseste Jocurile de la Londra, din 2012, care au costat 17 miliarde de dolari (12 miliarde de euro) si detroneaza fostul lider, Olimpiada de Vara de la Beijing 2008, in care s-au investit 40 miliarde de dolari (29 de miliarde de euro).

Suma la care au ajuns Jocurile de la Soci este uriasa pentru o Olimpiada de iarna, mai ales daca tinem cont de faptul ca bugetul initial a fost de 12 miliarde de dolari, relateaza CNN. Costurile au crescut foarte mult, pentru ca pe langa arenele sportive, organizatorii au trebuit sa investeasca serios in infrastructura, cel mai notabil proiect fiind construirea unor cai ferate rapide care leaga Soci de aeroportul Adler si de Krasnaya Polyana, unde se vor desfasura o parte dintre probele olimpice.

Cele mai multe Jocuri Olimpice si-au depasit bugetul, media fiind de 179% peste planurile initiale, afirma Allison Stewart, de la Universitatea Oxford, dar Olimpiada de la Soci a ajuns sa coste de patru ori mai mult decat estimarile initiale. O explicatie simpla ar fi ca organizatorii au subestimat intentionat costurile pentru a obtine sprijinul populatiei si pentru a inlatura ingrijorarile Comitetului Olimpic International. La aceasta practica ar fi contribuit si coruptia insemnata din Rusia, dupa unele estimari, frauda ajungand pana la 60% din costul final, adica 30 de milioane de dolari.

Sursa: mediafax.ro