DRAMA nationala: de 49 de ani nu s-a mai INTAMPLAT asta. Gimnastele Romaniei sunt in LACRIMI

1352

Echipa de feminin a Romaniei a reusit o contraperformanta istorica la CM de la Glasgow.

Pentru prima data in ultimii 49 de ani, echipa feminina de gimnastica a Romaniei nu va putea sa se lupte pentru medalii la o editie a Campionatele Mondiale, Larisa Iordache & Co au ratat complet calificarile, vineri dimineata, astfel ca nu au prins Top 8 mondial. De asemenea, Romania a ratat calificarea directa la Jocurile Olimpice de la Rio, dar in acest caz ar mai avea o sansa in 2016, in turneul preolimpic, in care vor mai fi disponibile patru locuri.

Istoric vorbind, in 1966 s-a intamplat pentru ultima data ca Romania sa nu fie macar inscrisa in lupta pentru medalii in competitia pe echipe, in cadrul Campionatelor Mondiale. Atunci, cauza a fost cat se poate de simpla: nationala nu a participat.

Din 1970 insa, de cand s-a introdus sistemul calificarilor si apoi finala mare, la inceput cu sase natiuni apoi cu opt natiuni, Romania nu a lipsit niciodata. Iar de atunci au fost obtinut 14 medalii, dintre care 7 au fost titluri mondiale! Probabil ca fiecare dintre noi am crescut, in materie de sport, cu gimnastica feminina, cu o intrecere a celor patru mari natiuni, Romania, Rusia, SUA si China.

Larisa Iordache, Diana Bulimar, Laura Jurca, Silvia Zarzu si Andreea Iridon au ratat complet calificarile de vineri dimineata. Spre exemplu, la paralele patru din cele 5 gimnaste au ratat exercitiile. Evolutii modeste au fost si la celelalte aparate, doar la sarituri fiind depasit punctajul 14.000! Gimnastele tricolore nu au ratat numai finala pe echipe, dar nu au obtinut nicio prezenta nici in finalele pe aparate. Daca la sarituri si la paralele nici nu existau pretentii, in schimb, la sol si barna, aparate forte ale Romaniei in toata istoria gimnasticii mondiale, dezamagirile au fost crunte. Practic, Campionatele Mondiale de la Glasgow s-au incheiat pentru Romania inainte de a incepe. Larisa Iordache si probabil Sivia Zarzu vor prinde doar finala la individual compus, mult prea putin pentru o natiune recunoscuta pe plan international in primul rand prin ce lucruri de senzatie a reusit la gimnastica.

Gimnastele tricolore care au fost prezente in Scotia vor avea, probabil, o povara grea de dus in urmatorii ani. Probabil ca o parte din vina pentru acest esec la Glasgow le apartine, insa mai devreme sau mai tarziu aceasta cadere a gimasticii feminine era prevazuta. Vina principala pentru acest dezastru sportiv apartine insa sistemului romanesc, a celor care au stat cu mainile in san in ultimii ani si au asistat cum se prabuseste sportul, a celor care au condus tara, a celor care si-au urmarit propriile interese, care s-au certat pe diverse lucruri, numai constructive nu, a celor care au fost pusi pe spagi, pe furat, pe luat s.a.m.d.

Sistem bolnav
Esecul gimnasticii romanesti iese acum in evidenta, insa acesta reflecta de fapt un sistem bolnav, starea precara in care a ajuns sportul romanesc. Nu numai gimnastica a ajuns foarte jos, ci si alte discipline care au produs medalii pe banda rulanta. Barca de 8+1 a Romaniei (canotaj) a ajuns in aceeasi situatie, nu mai prinde nici finala de la Campionatele Mondiale, nu s-a calificat nici la Jocurile Olimpice. La atletism performantele sunt zero pe plan mondial, la canotaj sunt zero, la handbal – sportul de echipa cu 7 titluri mondiale – sunt zero cu baietii, iar perspectivele la fete nu sunt incurajatoare, la natatie – zero. Practic Romania sportiva se mai agata in acest moment de Simona Halep (tenis), de 2-3 fete la judo si de echipa de spada feminina, de Tiberiu Dolniceanu si de revenirea lui Marian Dragulescu sau Catalina Ponor dupa ani buni de stat pe margine. Si rezultatele acestora depind in mare masura si de forma pe moment.

De fapt, raspusul integral a tot ce mai inseamna sportul romanesc il vom primi in mai putin de un an, la Jocurile Olimpice de la Rio, unde se prefigureaza deja o adevarata catastrofa sportiva.

sursa: prosport.ro