Duminica incepe sezonul 2013 al F1, cu Marele Premiu al Australiei

1031

Red-Bull-F1Sezonul 2013 al Campionatului mondial de Formula 1, care debuteaza duminica, 17 martie, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei, se anunta ca un nou foileton cu suspans, avand, din nou, ca vedeta echipa Red Bull Racing, sextupla campioana mondiala, cu cate 3 titluri pentru piloti si constructori consecutive. Insa concurenta va fi apriga, chiar si dupa retragerea lui Michael Schumacher ramanand pe grila de start 5 campioni mondiali.

Dupa disparitia HRT, plutonul international al Formulei 1 va fi compus din 11 echipe, care au ramas la suprafata in pofida crizei economice, adica 22 de piloti de elita, dintre care 5 debutanti. Trei tari conduc in aceasta privinta, fiecare cu cate 4 piloti: Germania (Vette, Rosberg, Hulkenberg, Sutil), Marea Britanie (Hamilton, Button, Di Resta, Chilton) si Franta (Bianchi, Grosjean, Pic, Vergne).

Detinatoarea titlurilor, Red Bull, s-a mai calmat in 2012 (7 victorii, fata de 12 in 2011), iar Sebastian Vettel nu si-a cucerit a treia coroana decat cu 3 puncte avans fata de spaniolul Fernando Alonso (Ferrari), dupa un ultim Mare Premiu plin de emotii, memorabil, pe circuitul brazilian de la Interlagos.

In tabara optimistilor, se poate sconta ca Lotus, cu creativitatea sa, sau Mercedes-AMG, cu mijloacele sale financiare, vor putea contesta mai mult trio-ul teribil Red Bull – McLaren – Ferrari. Mergand mai departe, spre utopie, chiar, putem visa ca Sauber, Force India si Williams vor urca mai des pe podium. Se impune, totusi, ipoteza cea mai realista: Red Bull, care a mers pe discretie intreaga iarna, folosind noua sa RB9 cu motor Renault cu un maximum de benzina in rezervor, pentru a evita inregistrarea unor timpii prea buni, isi va potrivi ceasul pentru startul sezonului, in pofida progreselor evidente ale rivalelor sale.

In ce priveste pilotii, va reaparea pe grila germanul Adrian Sutil, 30 de ani, din nou la Force India, dar vor fi si 5 debutanti, doldora de talent: finlandezul Valtteri Bottas (Williams), mexicanul Esteban Gutierrez (Sauber), olandezul Giedo van der Garde (Caterham), britanicul Max Chilton si francezul Jules Bianchi, invitat de ultim moment, la Marussia.

Pentru a le face un loc in avanscena sportului automobilistic, au fost ejectati fara menajamente 6 piloti, in pofida bogatiei palmareselor lor, experientei sau greutatii valizelor de dolari: 2 germani, Schumacher si Timo Glock, un braziian, Bruno Senna, un finlandez, Heikki Kovalainen, un rus, Vitali Petrov, si un japonez, Kamui Kobayashi. F1 este fara mila, mai ales in perioada crizei.

Si cum criza continua, vor fi doar 19 Mari Premii in calendar. Bernie Ecclestone, 82 de ani, in continuare trezorierul F1, nu a reusit sa puna la punct toate problemele financiare ale planetei. Dar a esuat mai ales in gasirea unui client francez, turc sau austriac solvabil pentru data de 21 iulie, mult timp ramasa vacanta.

In fine, la Pirelli, pneurile vor fi mai soft si mai greu de gestionat, se teme majoritatea echipelor. Se degaja, totusi, o tendinta, tinand seama de eseurile hibernale din Spania: diferentele sunt si mai mici, deci cursele vor fi inca mai animate.

De vazut, insa, daca ‘recordul’ din 2012 va fi batut: 8 castigatori de GP diferiti, din 6 echipe. Nemaintalnit din sezonul 1982, care a avut 11 invingatori.