EROU: Nu are maini si picioare dar va traversa inot stramtoarea Bering

947

Philippe Croizon, inotator francez fara maini si picioare, vrea sa traverseze vineri stramtoarea Bering, dintre Asia si America, in cadrul celei de-a patra provocari intercontinentale. El va inota pe cei 3,5 km care separa insulele Marele Diomede (Rusia) si Micul Diomede, relateaza AFP.

Croizon si insotitorul sau de inot pe distante lungi, Arnaud Chassery, au fost blocati patru zile pe Micul Diomede, mai intai de o furtuna si apoi de un uragan. Joi dimineata uraganul a incetat si, chiar daca marea dintre cele doua insule este inca agitata si acoperita cu ceata deasa, Croizon si Chassery sunt hotarati sa inoate vineri si sa uneasca, in cadrul celei de-a patra provocari, continentele asiatic si american.

Ramane un singur lucru de rezolvat: autorizatia administrativa si definitiva a autoritatilor ruse de inot in apele lor teritoriale de partea insulei Marele Diomede, care nu a fost inca acordata. “Daca nu o primim la timp, a spus Philippe Croizon, vom pleca de pe Micul Diomede pana la linia de separatie a apelor teritoriale de la mijlocul stramtorii, vom atinge apele ruse si vom reveni la punctul de plecare.”

In acest caz, cei doi inotatori vor fi nevoiti sa realizeze o performanta sportiva suplimentara, lungindu-si traseul cu 1,5 km in apa de 4 grade C, cu curenti foarte puternici. Philippe Croizon, 46 de ani, si Arnaud Chassery, 35 de ani, sperau joi sa primeasca autorizatia din partea rusilor.

“Va fi pacat sa nu ajungem pe stancile Marelui Diomede, considera Croizon. Vom face legatura totusi intre cele doua continente ajungand in apele ruse si astfel se va respecta simbolul actiunii noastre, care exprima egalitatea si fraternitatea intre toti oamenii valizi si invalizi.”

In ultimele patru luni, cei doi curajosi au facut legatura, succesiv, intre Oceania si Asia, Africa si Asia, Africa si Europa, in cadrul proiectului “Inotul dincolo de frontiere”.