Federer, forfait la Paris. Djokovic va fi lider pana in 2013

618

Tenismenul elvetian Roger Federer va pierde pozitia de lider ATP la finalul sezonului, in favoarea lui Novak Djokovici, indiferent de rezultatele pe care le va obtine sarbul la ultimele turnee din acest an, Mastersul de la Paris si Turneul Campionilor de la Londra, informeaza atptour.com.

Federer, care a declarat forfait la turneul de la Paris, find inlocuit de „lucky loser-ul” Victor Hanescu, va pierde, in ierarhia ce va fi publicata la 5 noiembrie, cele 1.000 de puncte aferente victoriei obtinute la editia de anul trecut, dar si 200 de puncte de la Basel (anul trecut a castigat competitia, iar duminica a pierdut finala) si cele 1.500 de puncte de la Turneul Campionilor, trofeu cucerit in 2011, conform calculului anuntat de ATP. Ulterior, elvetianul nu va reusi sa il mai ajunga pe Djokovici indiferent ce va face la Turneul Campionilor, competitie care va incepe in 5 noiembrie.

Astfel, Novak Djokovici va fi pentru a doua oara consecutiv pe locul 1 ATP la finalul anului, fiind primul care reuseste aceasta performanta dupa Federer, care a fost lider ATP la sfarsit de sezon in 2004, 2005, 2006 si 2007.

Djokovici isi pierduse pozitia de lider ATP la 9 iulie, dupa ce o ocupase consecutiv 53 de saptimani. De atunci, detinatorul locului intii a fost Roger Federer, iar aceasta saptamina va fi cea de-a 302-a din cariera pe care elvetianul o va petrece in aceasta onoranta postura, un record absolut.

Trofeul ce il recompenseaza pe ocupantul locului 1 ATP la finalul unui sezon ii va fi decernat lui Djokovici intr-o festivitate ce va avea loc la Londra, la Turneul Campionilor.