Fotbalistii strang randurile dupa moartea nigerianului Henry. Vezi ce solicitari au jucatorii, ca sa mai joace fotbal!

1342

Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN) solicita FRF modificarea Regulamentului de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) ca urmare a decesului jucatorului echipei Delta Tulcea Chinonso Ihelwere Henry, in timpul meciului amical cu FC Balotesti de duminica.

Intr-un comunicat de presa AFAN este de parere ca in regulamentul actual exista carente de nepermis la nivelul protectiei medicale si sociale.

„Socul produs de moartea fotbalistului nigerian al Deltei Tulcea, Chinonso Ihelewere Henry, provoaca, alaturi de durere, si aducerea brutala in prim plan a carentelor de nepermis existente la nivelul protectiei medicale si sociale a jucatorilor de fotbal in Romania. Organismul sindical al fotbalistilor romani isi reafirma cu aceasta nefericita ocazie pozitia, solicitand cu titlu de urgenta Federatiei Romane de Fotbal (FRF) amendarea Regulamentului de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF)” , se mentioneaza in comunicat.

AFAN sustine ca in prezent, ROAF permite „o lejeritate vecina cu inconstienta” la nivelul organizarii meciurilor, deoarece la partidele amicale nu este prevazuta obligativitatea prezentei unei ambulante la teren. „Mai mult, desi s-a clamat in multe randuri dupa decesul regretatului Catalin Haldan ca a fost inasprit regulamentul din acest punct de vedere, nici macar pentru jocurile oficiale nu este prevazuta o ambulanta dotata dupa ultimele standarde”, mentioneaza conducerea sindicatului fotbalistilor.

De asemenea, AFAN considera ca FRF trebuie sa isi asume rigurozitatea si eficienta controalelor medicale periodice efectuate de jucatori. ” Din acest punct de vedere, solicitam impunerea prin regulament a unui standard al acestor controale, prin precizarea clara si amanuntita a conditiilor in care ele se desfasoara si a gradului de calificare a personalului medical care le efectueaza. In prezent, vizele medicale primite de sportivi sunt percepute de catre club ca simple si nedorite formalitati si costuri. De asemenea, in viziunea noastra, Liga Profesionista de Fotbal trebuie isi asume si sa instituie un sistem de control asupra modului in care cluburile obtin avizul medical pentru fiecare dintre fotbalistii legitimati”, se mai precizeaza in sursa citata.

In opinia AFAN, fotbalistii romani se expun in prezent unor riscuri mari, jucand fara a detine polite de asigurare individuala de sanatate si de viata viabile, dat fiind ca angajatorii nu sunt obligati prin regulament sa incheie astfel de polite.

Fotbalistul nigerian al echipei Delta Tulcea Chinonso Ihelwere Henry, care s-a prabusit pe teren in timpul meciului amical disputat, duminica, la Balotesti, a murit dupa ce medicii au incercat sa-l resusciteze timp de aproximativ o ora.

„Pacientul a fost tot timpul in stop cardiorespirator. El a fost gasit in stop cardiorespirator si s-au facut manevre de resuscitare de la ora 1.2.05 pana la ora 13.12. Echipajul de prim ajutor a ajuns la 3-4 minute de la apel”, a declarat medicul Ioana Tanase, medic de la echipajul SMURD sosit la fata locului.

Decesul jucatorului a fost declarat la ora 13.12, el fiind preluat de Institutul de Medicina Legala pentru efectuarea autopsiei.

Potrivit martorilor, fotbalistul nigerian s-a prabusit pe teren in repriza a doua, cu putin timp inainte de finalul meciului.

Jucatorul nigerian Chinonso Ihelwere Henry avea 21 de ani si evolua pe postul de atacant. El fusese adus in Romania de tehnicianul Ion Marin in 2007, iar in iarna a fost dorit de Petre Grigoras la Pandurii Targu Jiu.