Manchester United manager Sir Alex FergusonHocheiul romanesc se afla in 2014 in pragul falimentului din cauza datoriilor de peste 1,5 milioane de lei si a infrastructurii cvasi-inexistente.

Echipa nationala de hochei a Romaniei a participat la patru editii ale Jocurilor Olimpice de iarna (1964, 1968, 1976 si 1980), reusind cea mai buna clasare la editia din 1976 de la Innsbruck, un loc sapte.

Dupa aproape patru decenii, Federatia Romana de Hochei pe Gheata a ajuns in pragul falimentului, iar sansele de iesire din aceasta situatie sunt minime, potrivit presedintelui forului, Florian Gheorghe.

„Federatia se afla in pragul falimentului. De la sfarsitul lui noiembrie, de cand am preluat conducerea federatiei, am ajuns la concluzia ca suntem datornici si ca datoriile ne trag in jos, ba chiar s-ar putea sa avem parte de faliment. La 31 decembrie 2013 avem urmatoarele datorii: cheltuieli de functionare si intretinere – ENEL 386.252, Apanova 508.694, RADET 155.241, REBU 7.752, serviciul de paza 7.923, Medsana, amenajare si reamanajare 49.000, York – intretinere frigo 18.352, reparatie la rolbe (n.r. – masini de intretinere a ghetii) de catre un service 5.438. Per total, avem 1.239.435 de lei. In ceea ce priveste activitatea sportiva avem datorii de 312.398. In ceea ce priveste materialele sportive si echipamentul 48.075, deconturi neachitate si alte obligatii de plata 76.266. Cu un total general de 1.547.185,29 lei”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Florian Gheorghe.

Federatia de hochei nu are nici macar un sediu adecvat, angajatii desfasurandu-si activitatea in incinta Patinoarului „Mihai Flamaropol”, dezafectat din februarie 2013, din cauza datoriilor catre furnizorii de utilitati. Florian Gheorghe a precizat ca a solicitat MTS alocarea unor spatii in sediul din strada Vasile Conta, insa nu a primit niciun raspuns dupa mai bine de doua luni. El a „pus ochii” pe doua incaperi din cladirea ministerului, care in acest moment apartin altor federatii.

„FRHG la ora actuala nu are sediu. Noi stam acolo intr-o zona in care nu exista utilitati, nu exista apa, de caldura nu mai vorbim. Nu e niciun confort minimal. La computer se bate cu manusi de lana. Am cerut din 21 noiembrie un spatiu in sediul ministerului si nimic. Am si identificat niste spatii. Federatia de judo are doua camere, dar acolo au depuse niste materiale. Federatia de tenis are trei camere si vine un oficial cand si cand”, a mai spus Gheorghe.

El a afirmat ca bugetul de 900.000 de lei primit de la MTS in anul 2014 este destinat doar pregatirii loturilor nationale.

„De la MTS avem buget alocat pentru participarea si pregatirea echipelor nationale pentru participarea la competitii nationale si internationale. Pregatirea in loc sa o facem ca la carte, o facem mai subtire. In loc sa avem cel putin doua saptamani de pregatire sau trei turnee de verificare, o sa avem maxim zece zile, iar la turnee internationale vom participa daca datoriile vor fi onorate. In rest, performanta pe spongi. Am depus programe la minister in valoare de doar 900.000 de lei”, a completat Gheorghe.

In ciuda tuturor problemelor financiare de la federatie, Gheorghe doreste amenajarea unui patinoar pentru antrenamente in Bucuresti, banii urmand sa-i stranga dintr-o colecta publica.

„Daca bani nu sunt, ma gandesc sa fac patinoarul din colecta publica. Nu mi-e rusine sa trimit 10.000 de scrisori. Cand o sa am proiectul, ma voi duce la primarie si o sa cer o suprafata de 5.000 de metri patrati. Am identificat suprafata. E un amplasament destul de bun si nu stiu daca as putea accede pana acolo, dar cu putin sprijin se poate rezolva. Daca lucrurile se vor face printr-o licitatie internationala si o va castiga una dintre companiile din Finlanda, care lucreaza cel mai repede si cel mai bine, am putea avea in sase-sapte luni un asemenea edificiu. Nu imi va fi rusine sa trimit inclusiv la Corpul Diplomatic, la toate federatiile nationale afiliate la federatia internationala, in Canada, in Rusia, la firmele mari sau mici. E dureros sa vezi cum se pierd 300 de copii, care se joaca de sase-sapte ani”, a explicat Gheorghe.

Potrivit acestuia, in Romania exista doar cinci patinoare functionate destinate hocheiului pe gheata, unul in comuna harghiteana Carta, dar niciunul in Capitala.

„Patinoarele functionale pentru hochei la ora actuala sunt in Galati, Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Brasov si in comuna Carta. Perspective sunt. Saptamana trecuta am avut o intalnire cu presedintele Federatiei Internationale de Hochei caruia i-am spus in mare si ne va ajuta cu un proiect pentru un patinoar care sa fie de pregatire, cu 50-100 de locuri. Suprafata de gheata va fi cea normala si va mai avea vestiarele aferente. Daca Patinoarul Flamaropol va intra in reconstructie, va dura aproape doi ani”, a adaugat Gheorghe.

Florian Gheorghe a precizat ca la Carta loturile nationale nu s-au putut antrena si un turneu al campionatului de seniori nu a putut avea loc, deoarece patinoarul era inchiriat unor echipe de amatori.

„La Brasov trebuie sa ne rugam frumos de primarie ca sa putem intra la pregatire cu echipele nationale. La Carta am avut un turneu de seniori in care situatia a fost jenanta. Primaria ne-a spus ca orele de disputare a partidelor din campionatul national nu pot fi cele solicitate, intrucat vine o echipa de bucatari, de ospatari din zona si ei au inchiriat cu contract. Ne-au propus sa jucam la noua dimineata sau seara dupa 20.30. Nu exista un cadru legal care sa ratifice faptul ca pentru campionatele nationale sa avem prioritate”, a subliniat Gheorghe.

Singurul patinoar in aer liber din Bucuresti, cel din cartierul Floreasca, nu a fost deschis anul acesta nici macar pentru agrement.

„Asa se intampla cand bazele sportive sunt lasate pe mana privatilor. Ei daca nu fac bani, nu mai deschid patinoarul”, a spus Florian Gheorghe.

Gheorghe doreste ca dupa Jocurile Olimpice sa se intalneasca cu alti presedinti de foruri si sa infiinteze o Federatie a Sporturilor de Iarna, dupa modelul francez si italian.

„Dupa Jocurile Olimpice o sa initiez un program denumit generic „Reabilitarea sporturilor de iarna”. Avem trei sferturi din tara de deal si munte. O sa fac o intalnire cu toti presedintii ai sporturilor de iarna, sa discutam despre ceea ce avem nevoie si sa incercam sa facem un program pe care sa-l inaintam pentru a obtine fonduri”, a conchis Gheorghe.

Intr-o situatie similara se afla si patinajul romanesc, forului de specialitate fiindu-i sistata finantarea de la MTS in 2013 si in 2014 din cauza neregulilor si ale scandalurilor interne. De altfel, patinatorii cluburilor din Bucuresti nu mai au un spatiu unde sa se antreneze de aproape un an de zile, de cand Patinoarul „Mihai Flamaropol” a fost inchis, ei pregatindu-se in mall-urile Capitalei.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.