Leonard Doroftei, presedintele FRB, implineste 43 de ani. Vezi cele mai mari performante!

1279

Leonard-Doroftei-foto-Otilia-MuresanLeonard Doroftei, actualul presedinte al FR de Box, care a cucerit in cursul carierei sale titlul de campion mondial atat la amatori cat si la profesionisti, implineste miercuri 43 de ani.

Nascut pe 10 aprilie 1970 la Ploiesti, Doroftei a fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor si a inceput sa practice boxul in 1984, la clubul local „Prahova”, continuandu-si cariera la „Steaua”, apoi la „Freedom Star Farul” Constanta, unde i-a avut ca antrenori de-a lungul timpului pe Relu Auras, Emil Popa si Ilie Dascalu.

Dotat cu o mare forta de atac, lovitura laterala de stanga fiind arma lui de temut, Doroftei a obtinut primele succese la juniori, devenind campion national in 1986 si 1987. Au urmat cinci titluri la seniori (1992, 1993, 1994, 1996 si 1997), dar mai ales succesele in competitiile internationale. Campion mondial la Berlin (1995), campion european la Vejle (1996), doua medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) si Atlanta (1996) si medalie de bronz la Campionatele Europene de la Bursa (1993).

In 1998, dupa 13 ani de box ca amator, unde a disputat peste 250 de meciuri, Leonard Doroftei trece la profesionism. Cariera lui Doroftei in postura de profesionist a fost una la fel de stralucitoare. In cei sase ani la profesionism, „The Lion” (Leul), cum a fost supranumit Doroftei, care a activat la clubul canadian Interbox din Montreal si a fost antrenat de Stephane Larouche, a disputat 24 de partide, terminand invingator de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzand o data si obtinand un meci egal.

Cele mai importante confruntari le-a avut incepand din 2002. La 5 ianuarie, la San Antonio (SUA), il deposedeaza de titlul mondial la categoria usoara, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi. A urmat apoi revansa acordata boxerului argentinian. La Bucuresti, la 31 mai 2002, Leonard i-a incantat pe cei 8.000 de spectatori prezenti in sala „Ioan Knust Ghemanescu”, castigand din nou in fata lui Balbi. La 17 mai 2003, in orasul american Pittsburg, Doroftei boxeaza pentru unificarea titlurilor WBA si IBF impotriva americanului Paul Spadafora, meciul incheindu-se la egalitate. Leonard ramane in posesia centurii versiunea WBA.

Pierde titlul mondial, la 25 octombrie 2003, la Bucuresti, fara sa boxeze, nereusind sa intre la cantarul oficial. Ultimul meci al sau la profesionism, inseamna, din pacate, primul si ultimul esec. Nord-americanul Arturo Gatti il invinge, la 25 iulie 2004, prin K.O., in repriza a doua in meciul desfasurat la Atlantic City (SUA). Dupa acest meci, campionul roman se retrage din box. Revine in tara, iar la sfarsitul anului 2004, Biroul Federal al Federatiei Romane de Box aproba cooptarea lui Doroftei in colectivul de antrenori al lotului national, condus de Francisc Vastag.

La 23 noiembrie 2012, a fost ales in functia de presedinte al Federatiei Romane de Box, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a forului.

Leonard Doroftei este casatorit, are trei copii si detine un ‘pub’ in Ploiesti.