LONDRA IN ALERTA – Satul olimpic a ramas fara apa! Vezi la ce preturi aberante a ajuns apa

541

Comisia independenta insarcinata cu supravegherea respectarii de catre Jocurile Olimpice a angajamentului luate in materie de dezvoltare durabila si-a exprimat preocuparea serioasa fata de o lipsa de apa potabila gratuita in siturile olimpice.

Spectatorii nu au dreptul sa intre in siturile probelor olimpice cu mai mult de 100 ml de bautura. In schimb, ei pot sa aduca recipiente pentru a le umple de la fântânile cu apa, in fata carora se formeaza, potrivit „Comission for a Sustainable London 2012”, lungi cozi de asteptare.

De pilda, marti, potrivit unuia dintre trimisii Agerpres la JO, doar la Wimbledon puteai sa-ti umpli sticla cu apa potabila, in Parcul olimpic acest lucru fiind imposibil. Aceasta, in conditiile in care o sticla de apa de o jumatate de litru, care poate fi gasita doar la distribuitorii oficiali, costa 1,7 lire sterline, adica peste 2,5 euro. Daca respecti recomandarea minimala a medicilor, potrivit carora o persoana trebuie sa bea cel putin 2 litri de lichid pe zi, inseamna ca la Londra numai pentru consumul de apa trebuie sa cheltuiesti zilnic peste 10 euro.

Revenind la semnalul de alarma lansat de Comisia amintita, presedintele acesteia, Shaun McCarthy, a precizat: „Suntem dezolati sa vedem ca organizatorii au fost prinsi pe picior gresit si ca multe situri sunt lipsite de apa potabila gratuita”. Formula, in traditia „prezumtiei de nevinovatie”, pare sa fi avut ecou, intrucât, dupa cum declara McCarthy, „ni s-a comunicat ca Locog (comitetul de organizare) se ocupa de aceasta problema, ca a prevazut o reaprovizionare urgenta cu apa potabila si instalarea mai multor fântâni, surse de apa in situri. Speram ca organizatorii vor regla rapid aceasta problema logistica”, a adaugat el.