Medaliatii olimpici traiesc mai mult decat restul populatiei

749

medaliati olimpiciMedaliatii de la competitiile olimpice traiesc mai mult decat restul populatiei, potrivit unui studiu realizat de BMJ, citat de Medical News Today.

Autorii studiului au comparat longevitatea medaliatilor din diferite tari, discipline sportive si efortul depus in acel sport. Nationalitatea nu a adus diferente mari in ceea ce priveste longevitatea, ceea ce a determinat cercetatorii sa creada ca medaliatii au un avantaj de supravietuire datorita unor scheme de pregatire fizica unitare pentru fiecare sport.

In primul studiu, au fost prinsi aproape 15.174 de atleti medaliati la olimpiade din 1896 pana in 2010. In medie acestia au trait cu 2,8 ani mai mult decat populatia de aceeasi varsta, sex si nationalitate.

Cercetatorii nu au gasit nici un avantaj intr castigatorii de medalii de aur, argint sau bronz. In fine, un sensibil avantaj par sa aiba atletii care au luat medalii la probe ce necesita mai multa forta individuala, fata de cei care au castigat medalii la probe ce presupun un mix de efort si anduranta.

Autorii studiului au mai explicat ca genetica, stilul de viata sanatos ar putea fi cateva motive pentru care atletii traiesc mai mult.

In al doilea studiu a fost analizata longevitatea a 9,889 de olimpici din 43 de discipline cu intensitate diferita a exercitiilor care au castigat medalii intre 1896 si 1936.

In mod surprinzator, sportivii care au participat la sporturi cu o intensitate cardiovasculara ridicata au trait la fel de mult ca si aceia care au jucat golf, sport care implica o intensitate cardiovasculara mai scazuta.

Singurele diferente majore au fost identificate la disciplinele care implica mai mult contact, cum este boxul, hochei sau rugby. Sportivii care au participat in aceste sporturi au un risc de mortalitate cu 11% mai mare decat ceilalti medalitati olimpici. Cercetatorii sugereaza ca rezultatul poate fi explicat prin ranile repetate cu care se aleg sportivii care practica aceste sporturi.

Cel putin 150 de minute de exercitii moderate pe saptamana pot crste speranta de viata in mod spectaculor, potrivit unui editorial al expertilor de la PLOS Medicine, care subliniaza ca guvernele ar trebui sa se implice in vederea cresterii numarului de ore in care oamenii sa faca sport:

„Incapacitatea de a creste activitatea fizica este un esec al sanatatii publice, care nu este luat in serios suficient de guverne si de sistemele medicale. De altfel numai cateva cifre despre efectul supravietuirii atunci cand esti olimpic arata clar care sunt beneficiile sportului asupra longevitatii si care sunt la indemana tuturor. Putem si ar trebui sa ne facem toti cadou o astfel de medalie de aur”, conchide Joseph Nordqvist de la Medical News Today.