Mircea Sandu: Comisia de Disciplina a tratat cu lejeritate ACTE DE RASISM

501

Presedintele FRF, Mircea Sandu, sustine, intr-un comunicat de presa postat, joi, pe site-ul oficial al federatiei, ca membrii Comisiei de Disciplina a LPF si observatorii au tratat cu „o lejeritate nepermisa” manifestarile de rasism si xenofobie de la partida Steaua – Rapid.El sustine ca observatorii meciurilor la care se produc manifestari cu caracter discriminatoriu trebuie sa intrerupa partida pentru 10 minute si apoi sa decida oprirea definitiva in cazul in care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repeta.

„Din pacate, nu acelasi lucru s-a intamplat in cazul oficialilor si comisiilor ligii care au tratat aceste incidente cu o lejeritate nepermisa, ignorand dispozitii regulamentare imperative, aplicabile in aceasta situatie. Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.60.10 lit.a, b si c din Regulamentul de organizare a activitatii fotbalistice, oficialii jocurilor ar fi trebuit sa dispuna, in ordine: oprirea jocului, suspendarea jocului pentru 10 minute si, dupa caz (la a treia repetare a comportamentului rasist/xenofob), oprirea definitiva a jocului, fiind obligati sa consemneze aceste fapte in rapoartele lor. Apoi, ca urmare a sesizarii instantei disciplinare, ar fi trebuit aplicate sanctiunile prevazute de art.54 din Regulamentul disciplinar. Mai grav este faptul ca oficiali ai unor cluburi, unii extrem de vizibili in media, au facut declaratii si au avut comportari care aduc atingere grava regulamentelor FRF si legilor in vigoare”, afirma Mircea Sandu pe site-ul FRF.

Oficialul FRF se arata ingrijorat de escaladarea rasismului si xenofobiei la meciurile din Liga I, si considera ca incidentele de la Steaua – Rapid si Dinamo – CFR Cluj au o „gravitate deosebita”. „Federatia Romana de Fotbal este profund ingrijorata de escaladarea rasismului si xenofobiei in timpul meciurilor de fotbal. Manifestarile rasiste si xenofobe de la meciurile Dinamo – CFR Cluj si Steaua – Rapid, reflectate pe larg in mass-media, au avut o gravitate deosebita si au determinat reactia puternica a unor institutii si organizatii”, se mentioneaza in comunicatul semnat de Mircea Sandu.

FRF cere LPF si cluburilor afiliate sa respecte prevederile din Statut referitoare la discriminarea rasiala. „Fata de toate acestea, FRF atrage atentia tuturor cluburilor de fotbal afiliate precum si Ligii Profesioniste de Fotbal ca au obligatia respectarii cu strictete a dispozitiilor aratate mai sus, precum si a prevederilor imperative ale art.9 din Statutul FRF – Neutralitate si non-discriminare, repetarea unor astfel de abateri urmand a conduce la aplicarea unor sanctiuni disciplinare si statutare extrem de severe. FRF doreste sa-si reitereze pozitia ferma cu privire la combaterea oricaror manifestari de violenta, rasism si xenofobie cu ocazia meciurilor de fotbal, in concordanta cu legislatia nationala in vigoare si cu reglementarile UEFA in materie. In acest sens, FRF colaboreaza sistematic cu organizatii de profil pentru desfasurarea de campanii privind prevenirea si combaterea violentei, rasismului si xenofobiei”, sustine Mircea Sandu.

In comunicat, presedintele FRF ii invita pe toti cei implicati in organizarea si desfasurarea meciurilor de fotbal, jucatori, oficiali ai cluburilor, spectatori si reprezentanti mass-media sa se uneasca in a adopta o atitudine activa si ferma de combatere a violentei, rasismului si xenofobiei la meciurile de fotbal sau la manifestarile in legatura cu fotbalul, toti acestia trebuind sa aiba constiinta faptului ca un astfel de comportament reprezinta un pericol extrem pentru coeziunea sociala.