Mondialul din 2022 in pericol! Qatar nu are bani pentru super stadioanele anuntate

988

Emiratul liliputan arab, care planuieste investitii-mamut, voia sa se si imprumute. Insa problemele bancilor europene l-ar putea forta la o solutie de urgenta.

S-ar gindi cineva ca emiratul qatariot, considerat de Forbes cea mai bogata tara (dupa PIB per capita), ar putea avea dificultati sa gaseasca bani pentru a organiza CM 2022? Si totusi, grijile exista.

Arabii planuiesc investitii in infrastructura de 130 de miliarde de dolari, inclusiv in perspectiva turneului final: stadioane, port nou, autostrazi, linii de tren si metrou… Numai ca bancile lor sint supraincarcate de cereri, intr-un moment cind creditele acordate depasesc deja sumele din depozite, sustine ziarul francez L’Equipe.

Pe acest fond, organizatorii Mondialului se gindisera la imprumuturi de la bancile europene, dar criza Batrinului Continent le-ar putea rasturna calculele. In caz extrem, numai fondul suveran qatariot ar salva situatia. Cu un sacrificiu insa: „Cele 30 de miliarde $ prevazute de Qatar pentru investitii in strainatate in 2012 vor ramine pe loc”.

43 de miliarde de dolari (35 de miliarde de euro) ar urma sa investeasca emiratul Qatar pentru CM 2022

Sursa: gsp.ro