Nationala de baschet masculin a Romaniei se pregateste la Sibiu

1140

Nationala de baschet masculin se pregateste de zor la Sibiu pentru campania de calificari la EuroBasket 2013. Romania va debuta pe 15 august in fata Olandei, dar pana atunci tricolorii vor merge la un turneu de verificare in Israel. Jucatorii ”tricolori” sunt optimisti si spera ca sala Transilvania sa fie plina la primul meci de la Sibiu.

Cu un lot extrem de tanar Romania porneste cu sansa a patra intr-o grupa cu Georgia, Bosnia, Olanda si Letonia si din care se califica primele doua clasate plus cea mai bine clasata pe locul trei. Baschetbalistii romani nu se dau batuti dinainte si spun ca pot produce macar o surpriza in fata Olandei, echipa cu care vor juca la Sibiu in 15 august. ”E un stagiu de pregatire. Aici la Sibiu avem cantonamentul general. E o grupa grea. Noi suntem constienti ca nu suntem printre favoritii grupei. Avem trei echipe care au participat la ultimul campionat european si va fi foarte greu insa cu mult optimism cu pozitivitate in joc cu disciplina tactica putem face o figura buna. Ce inseamna o figura buna vom vedea. In grupa asta noi si cu Olanda suntem cotati cel mai slab. Avem noroc ca avem primul meci acasa cu Olanda. Suntem practic obligati sa castigam meciul de acasa cu Olanda si eu cred si sper sa fie asa. Jucam aici la Sibiu unde stim ca publicul e alaturi de echipa gazda. Speram sa ne incurajeze si pe noi si sa facem o figura frumoasa in primul meci. Atuurile ar trebui sa fie jocul de echipa. Nu avem individualitati. (…) Eu zic ca jocul  in echipa ar trebui sa fie principala noastra caracteristica. Sa fim agresivi in aparare si in atac. Sa recuperam mingea. Avem o echipa destul de inalta. Trebuie sa avem un joc de tranzitie bun. Nu ne temem de nimeni. Nu suntem printre favoritii grupei dar asta nu ne face sa ne temem. Suntem bucurosi ca avem de jucat cu jucatori importanti care joaca in NBA, care joaca in Euroliga. Suntem foarte motivati din punctul acesta de vedere. Vom vedea la ora jocului ce va fi” a declarat Vlad Silvasan – capitanul echipei nationale.

 

Nicoara: Sibiul e o locatie norocoasa pentru Romania

Chiar daca vor da piept in piept cu jucatori care joaca cu succes in NBA sau EUROliga baschetbalistii romani spun ca nu le vor tremura picioarele in teren in fata acestora.

”Ne-am obisnuit ca in fiecare vara sa venim la Nationala. Eu cel putin la juniori vin de multi ani. (…) Cred ca toate grupele erau grele. Acum ca s-au unit grupa A cu grupa B, nu stiu daca puteam sa avem o grupa accesibila deoarece se califica doar doua echipe si cel mai bun loc trei. Dar noi nu cred ca avem foarte mult de pierdut. Este o grupa puternica in care fiecare victorie va fi un plus pentru noi.

Eu cred ca este foarte important (n.r. meciul cu Olanda) pentru ca cel putin pe hartie cred ca este cel mai accesibil pentru noi meciul cu Olanda de acasa. Desigur lucrurile poate se vor schimba pe parcursul grupei, dar cred ca ar fi foarte important si moral pentru noi sa incepem bine acasa la Sibiu. Meciul cu Olanda sa il castigam.Eu am mai jucat la Sibiu si cu lotul national si la juniori. Cred ca este o locatie foarte buna. Acum s-a dovedit a fi chiar o locatie norocoasa. Din cate imi amintesc eu am castigat chiar si cu lotul seniorilor la Sibiu. Cred ca e ok. Lumea va veni si va fi multa lume la meci.

Cred ca toti ne dorim sa demonstram ca putem face un rezultat frumos. Nu stiu daca ne vom califica. Va fi foarte greu. Avem ambitie. (…) Atmosfera e ok. E chiar o onoare pentru ca de la ei inveti ca ii vezi la televizor. Un jucator ca Teletovici daca vine, il urmaresti la tv an de an. E o onoare sa te aperi si sa joci impotriva lui. Cred ca va fi o provocare pentru noi toti” a spus si Titus Nicoara.

 

Mladen Ostojic: Este o grupa extrem de grea

Proaspat instalat pe banca tehnica a Romaniei, bosniacul Mladen Ostojic nu promite minuni peste noapte la nationala. Tehnicianul spune ca vrea sa faca o echipa care sa joace un baschet de calitate. Si el spera ca Romania sa treaca de Olanda in primul meci. ”Am venit in ultima clipa aici. Nu am apucat sa discut despre lot si despre pregatirea echipei. Dar sunt aici. Orice grupa e grea. Toate celelalte echipe au avansat in ultimii zece ani. Georgia este pentru mine prima favorita in aceasta grupa, alaturi desigur de Bosnia Hertegovina. Si Olanda poate sa emita pretentii. Toate echipele din grupa noastra sunt puternice. Obiectivul nostru este acela de a juca cat mai bine fiecare meci. (…) Daca vom si castiga va fi ok. Totdeauna primul meci este important. Vom incerca in turneul de pregatire din Israel sa ne pregatim cat mai bine in vederea acestei prime partide. Apoi de la un joc la altul vom incerca sa jucam mai bine si sa cladim un viitor bun la echipa” a spus si antrenorul Mladen Ostojic. Sursa: csusibiu.ro.