SPANIA

O GREȘEALA de proportii! FC Barcelona risca EXCLUDEREA din competitiile europene!

Barcelona poate fi sanctionata dur de UEFA.

Barcelona a primit o a doua sanctiune pentru afisarea steagurilor catalane care simbolizeaza independenta, celebrele ”esteladas”, la meciuri din UEFA Champions League. Catalanii au fost amendati cu 40.000 de euro, dupa arborarea steagurilor pro-independenta la un meci din septembrie, cu Bayer Leverkusen. In iulie, Barca incasase o alta amenda, de 30.000 euro, pentru fluturarea acelorasi steaguri (Estelades), care includeau o stea, simbol al independentei catalane, si pentru sloganurile pro-independenta la finala Ligii Campionilor de la Berlin.

Regulamentul UEFA interzice utilizarea oricaror mijloace ce poarta mesaje cu caracter strain sportului, in special celor de natura politica, ideologica, religioasa, ofensatoare sau provocatoare.

Problema Barcelonei este ca nu a facut apel la prima sanctiune, cea de dupa meciul cu Juventus, ceea ce face ca echipa blaugrana sa continue sa primeasca sanctiuni din ce in ce mai mari pana va ajunge in punctul in care se va putea vedea exclusa din toate competitiile europene.

Ideea este sustinuta de Xavier Canal, un expert in drept sportiv, consultat de cotidianul La Vanguardia. ”Sanctiunile vor creste cu fiecare noua abatere, pentru ca recidiva agraveaza fapta si UEFA ar putea ajunge in punctul in care sa excluda Barcelona din cupele europene”, a explicat expertul.

Barcelona a preferat dialogul cu UEFA, dupa cele intamplate in finala de la Berlin, ceea ce va ingreuna acum misiunea catalanilor la TAS. ”Sunt victimele propriilor actiuni. Barcelona a gresit cand a ales sa plateasca prima amenda, fara a face apel. A recunoscut, astfel, ca a incalcat regulile si va fi mai dificil sa convinga Tribunalul Sportiv ca dreptatea e de partea sa. Din punctul meu de vedere, a fost o greseala. Barcelona trebuia sa faca recurs si sa continue sa discute cu UEFA. Este o eroare de necunoastere a regulamentului disciplinar”, a mai spus Canal.

Expertul crede, insa, ca si UEFA a gresit. ”Din cauza ca nu cunoaste realitatea acestei tari. Sunt steaguri care in Catalonia sunt perfect normale. Este adevarat ca a fost o manifestare politica si daca respectam litera legii trebuie sanctionata, dar exista o limita a sanctiunilor economice si exista un moment in care amenzile vor fi insotite de inchiderea partiala a tribunelor, apoi de inchiderea completa a arenei si tot asa”, sustine expertul in drept sportiv.

In cele din urma, insa, Xavier Canal a declarat ca spera ca UEFA sa nu aplice in mod excesiv propriul regulament: ”In ochii opiniei publice, va fi de neinteles excluderea din competitie a unei echipe, din cauza unei manifestari pasnice, care nu este nici ilegala, nici xenofoba si nici nu face apologia unui regim totalitar sau criminal”.

sursa: digisport.ro

Click pentru a comenta

Lasa un Raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spre TOP