Portugalia e în semifinale la EURO 2012 după victoria cu 1-0 în fața Cehiei

952

Portugalia este prima echipa calificată în semifinalele Euro 2012. Singurul gol al partidei a fost marcat de vedeta portughezilor, Cristiano Ronaldo. Lusitanii vor întâlni în semifinale învingătoarea din sfertul Franţa – Spania.

„Ne temem de portughezi, în special de Ronaldo. Aşa că ne vom apăra şi vom încerca să lovim pe contraatac”, spunea selecţionerul Cehiei, Michal Bilek, înainte de primul sfert de finală de la Euro 2012. Dar Bilek i-a surprins pe portughezi şi le-a spus jucătorilor săi să atace încă din primul minut. Impulsionaţi de suporterii cehi prezenţi în număr mare pe „Naţionalul” din Varşovia, jucătorii lui Bilek au început curajos în atac, iar în defensivă s-au achitat perfect de sarcini şi au închis toate culoarele spre poarta lui Cech, frustrându-l pe Cristiano Ronaldo.
Vedeta lusitană s-a zbătut ca un peşte pe uscat în prima parte a partidei, fiind înconjurat în permanenţă de cel puţin trei adversari când avea mingea la picior. Iar când cehii l-au scăpat, acesta a avut ghinion, trimiţând pe lângă dintr-o foarfecă spectaculoasă şi ţintind bara lui Cech în prelungirile primei reprize. A fost a treia bară a portughezului la Euro 2012, record pentru turneul găzduit de Ucraina şi Polonia.

Două bare şi un gol
Portughezii şi-au păstrat vigoarea din finalul primei reprize şi au forţat deschiderea scorului în primele faze ale părţii secunde. După un cap peste poartă din poziţie ideală al lui Hugo Almeida (47), Ronaldo a lovit din nou bara, a patra oară în patru meciuri, dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri (49). Simţind pofta nebună a lusitanilor de gol, cehii s-au aşezat pe două linii în faţa valurilor ofensive lusitane şi au cedat iniţiativa, preferând să rămână periculoşi în atac exclusiv prin contraatacurile în viteză ale lui Pilar. Nici măcar şarjele fundaşului cu nume de fondist, Gebre Selassie, nu au mai avut aceeaşi frecvenţă, semn că cehii erau mulţumiţi cu un rezultat de egalitate în timpul regulamentar.
Însă Ronaldo nu a fost de acord. La prima greşeală din acest meci a lui Gebre Selassie, care l-a scăpat din marcaj pe CR7, lusitanul s-a insinuat în spatele lui Sivok şi a marcat cu o lovitură de cap (79), care l-ar face gelos şi pe legendarul număr 9 al cehilor, Jan Koller. Cehii nu şi-au revenit după lovitura starului lusitan, încheindu-şi parcursul la Euro 2012 în corzi. Şi a venit timpul ca Cech&Co. să se radă. Pentru că portarul naţionalei cehe, altfel excelent în partida cu Portugalia, a dezvăluit înainte de meci că jucătorii antrenaţi de Bilek nu îşi vor rade barba până când nu vor fi eliminaţi de la Euro.

sursa: Prosport