PREMIERA in istorie: TORTA OLIMPICA va pleca in SPATIU!

983

1torrPremiera in istorie dupa ce torta olimpica va pleca in spatiu, trecand mai intai la Statia Spatiala Internationala (ISS), apoi urmand sa revina pe pamant la 11 noiembrie, cu un echipaj al ISS.

Astronautii Mihail Tiurin (Rusia), Rick Mastracchio (SUA) si Koichi Wataka (Japonia) vor decola, joi, la ora 04.14 GMT de pe cosmodromul rus din Baikonur, la bordul capsulei Soyuz, pe care sunt inscriptionate simbolul JO–Sochi2014.ru— si cele cinci inele olimpice.

Semn al importantei acestei etape pentru torta olimpica, aflata in Rusia de circa o luna, evenimentul, transmis in direct de NASA, va fi difuzat pe un ecran urias in centrul orasului New York, in Piata Time Square, unde va putea fi urmarit de mii de persoane.

La bordul Soyuz TMA-11M, iar apoi pe ISS vor fi luate masuri de precautie astfel ca flacara va fi, in mod exceptional, stinsa pe toata durata calatoriei spatiale.

Torta olimpica masoara 95 cm si cantareste 1,8 kilograme, fiind conceputa pentru a fi purtata cat mai usor. Dupa un zbor de aproape sase ore, ajungerea capsulei „Soyuz olympic” pe ISS este prevazuta pentru joi, la ora 10.31 GMT.

Doi cosmonauti rusi aflati deja pe ISS, Oleg Kotov si Serghei Riazanski, vor efectua o iesire in spatiu cu torta olimpica, sambata, la ora 14.30 GMT.

Dupa aceasta etapa inedita, torta va reveni pe pamant intr-o capsula Soyuz, alaturi de astronautii Fiodor Iurshihin (Rusia), Karen Nyberg (SUA) si Luca Parmitano (Italia), care vor reveni dupa cinci luni si jumatate petrecute in spatiu. Aterizarea este prevazuta in 11 noiembrie, la ora 02.50 GMT, in stepa din Kazahstan.

Sursa: mediafax.ro