Rapidul il reclama pe MM la UEFA. Stoica e acuzat oficial de rasism

567

FC Rapid intentioneaza sa depuna un memoriu la UEFA impotriva clubului Steaua in cazul de rasism de la derby-ul de saptamana trecuta, a declarat, marti, presedintele executiv al gruparii giulestene, Constantin Zotta, la iesirea de la audierile care au avut loc la sediul CNCD.

„Aceasta intalnire la CNCD reprezinta de fapt un respect al nostru pentru aceasta institutie a statului. Este insa doar o etapa intermediara a demersurilor pe care noi le vom face. Si veti afla la momentul potrivit. Vom vedea ce se va intampla. Nu e vorba de castigarea la masa verde, meciul s-a disuputat pe teren si inca o data felicit echipa Steaua, care a jucat mai bine ca noi. Dar acest caz reprezinta o cu totul alta speta. Mihai Stoica a negat acuzatiile. Am vorbit cu el, ne cunoastem, au fost argumente pro si contra. Asteptam motivarea deciziei domnului presedinte Asztalos si vom merge mai departe. Nu mie trebuie sa-si ceara scuze. Vom vedea ce parere au UEFA si alte organisme internationale.”, a declarat Zotta la iesirea din sediul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Oficialul rapidist a mentionat faptul ca a depus spre analiza la CNCD mai multe probe incriminatorii pentru suporterii stelisti, pentru managerul general Mihai Stoica si pentru fostul crainic al stadionului, Gabriel Safta: „Memoriul pe care l-am depus a fost analizat, asteptam in cateva zile sa ni se dea un raspuns. Am venit cu probe suplimentare, evidente, care arata clar comportamentul rasist al suporterilor stelisti, al lui Gabi Safta si a lui Mihai Stoica. Au fost mai multe probe, inregistrari video si audio, anumite fotografii. Eu cred ca trebuie sa se faca ceva pentru ca aceste manifestari sa dispara. Au fost tolerate cu usurinta de cei care conduc fotbalul romanesc si aceste masuri care au fost luate pana acum de CNCD au fost minore. Daca se continua asa, lucrurile vor degenera si se poate ajunge la unul sau mai multe cazuri nefericite.”

Clubul Steaua, Liga Profesionista de Fotbal, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, si fostul crainic al stadionului Gabriel Safta, au fost citati marti la audieri la sediul CNCD in legatura cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I. La audieri au participat doar Gabriel Safta si Mihai Stoica, care nu au dorit sa faca declaratii, si Constantin Zotta, din partea clubului Rapid si membri ai Partidei Romilor, ca petenti.

Liga Suporterilor Rapidisti (LSR) si Partida Romilor au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in legatura cu manifestarile cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizati in special managerul stelist Mihai Stoica si crainicul Arenei Nationale, Gabriel Safta.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, dupa ce impreuna cu cativa jucatori si cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul statiei de amplicare a Arenei Nationale impreuna cu galeria „ros-albastra”. Unele dintre scandari, initiate de oficialii stelisti si continuate de membrii galeriei, aveau un continut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligatia „sa nu permita folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenta, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participantilor la competitiile sau jocurile sportive”.

Totodata, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligatia unui club de a interzice „afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionat”, Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

FC Steaua a primit si o penalitate financiara de 20.000 de lei din partea Comisiei de Disciplina a LPF, in urma incidentelor de la partida cu Rapid. Aceasta decizie l-a nemultumit pe presedintele FRF, Mircea Sandu, care a sustinut, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul oficial al federatiei, ca membrii Comisiei de Disciplina a LPF si observatorii au tratat cu „o lejeritate nepermisa” manifestarile de rasism si xenofobie de la partida Steaua – Rapid. El a reamintit ca observatorii meciurilor la care se produc manifestari cu caracter discriminatoriu trebuie sa intrerupa partida pentru 10 minute si apoi sa decida oprirea definitiva in cazul in care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repeta.

Steaua a invins, pe 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formatia Rapid Bucuresti, in derby-ul etapei a 9-a a Ligii I, disputat pe Arena Nationala, printr-un gol marcat in minutul 90+6 de Bourceanu.

Presedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, marti, la finalul audierilor partilor implicate in cazul de rasism de la derbiul Steaua-Rapid, ca nici managerul general al gruparii steliste, Mihai Stoica, si nici fostul crainic al stadionului Gabriel Safta nu au recunoscut ca ar fi gresit.

„Astazi au avut loc audieri. Apreciez faptul ca s-au prezentat persoanele citate in afara de clubul Steaua si LPF. Am dat cuvantul tuturor partilor sa prezinte acuzatiile si sa se apere. Am administrat probe, inregistrari, articole de presa si poze. Dupa acest moment se va intocmi un raport care va fi supus dezbaterii Colegiului Director intr-un timp rezonabil, saptamana aceasta sau cea viitoare. Nu a recunoscut nimeni ca a gresit. Liga Profesionista de Fotbal si FRF au puterea de a interveni drastic, sa suspende terenul sau sa opreasca meciul in astfel de situatii si sa sanctioneze mult mai drastic cluburile. Si desigur UEFA, pentru ca ei patroneaza acest sport. Noi informam UEFA cu orice fapta de discriminare care apare in domeniul fotbalului. Avem si raspuns de la dansii si va pot spune ca Romania si cluburile din Romania sunt mult mai aspru monitorizate pe acest palier.”, a declarat Asztalos.

Presedintele CNCD a mentionat faptul ca maximul amenzii pe care o poate primi Steaua este de 8.000 de lei: „Toate cluburile de fotbal si toate galeriile trebuie sa faca un efort pentru a impune o schimbare pentru ca altfel nu putem sa ducem copiii la stadion. Audierile au fost linistite, cu intepaturile de rigoare intre doua cluburi rivale. Am facut apel la respect si am aratat faptul ca gestioneaza un sport destul de vizibil si au o responsabilitate in acest domeniu. Ceea ce s-ar putea interpreta ca fiind o gluma, alti cetateni ar putea considera ca a fost la modul serios si se poate ajunge la drame. Amenda maxima in cazul in care se va dovedi ca e o fapta de discriminare este de 8.000 de lei.”

In ceea ce il priveste pe finantatorul clubului Steaua, Gigi Becali, Asztalos si-a exprimat opinia ca e posibil sa apara plangeri impotriva acestuia dupa conferinta de presa sustinuta luni: „Domnul Becali nu a fost citat in acest caz, nu este in culpa, dar din pacate, dupa conferinta de ieri, am asa o presimtire ca vor sosi cateva plangeri impotriva dansului.”