Scandal MONSTRU pentru JO de la RIO. Rusia, aproape de SUSPENDARE. Motivul este INCREDIBIL

977

Scandal monstru in care este implicata Rusia, pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Agentia Mondiala Antidoping a deschis un dosar de dimensiuni ce se pot dovedi a fi catastrofale pentru sportul din Rusia si nu numai, iar implicarea Interpolului dovedeste acest lucru.

Agentia Mondiala Antidoping (AMA) a intocmit in urma cu cateva zile un raport ce a ajuns pe mesele anchetatorilor Interpol, iar Federatia Internationala de Atletism (IAAF), dar si sportul din Rusia pot avea grav de suferit.

AMA a investigat in ultima perioada lumea secreta a dopingului si a pornit o lupta fara precedent impotriva acestui fenomen. Organizatia, cu sediul la Lyon, in Franta, a cerut recent si ajutorul Interpolului, dupa ce in dosarul numit „Augeas” au inceput sa apara nume si tari importante, intre care Rusia si Singapore.

Autoritatile ruse, implicate in lumea dopingului?

Potrivit raportului intocmit de AMA, manipularea mostrelor de dopaj ale sportivilor ar fi fost facuta prin ordin de ministru, iar acoperirea ar fi fost asigurata de serviciul secret FSB.

AMA a notat in raport ca FSB a participat la ascunderea testelor pozitive, in timp ce ministrul Vitali Mutko ar fi „dat instructiuni directe pentru manipularea probelor”.

„Ancheta a confirmat existenta unei fraude pe scara larga, prin utilizarea de substante dopante si a metodelor pentru asigurarea victoriei pentru sportivi si echipe. Cultura inselaciunii este adanc inradacinata – ancheta arata ca acceptarea fraudei are loc la toate nivelurile si este larg raspandita de mult timp. Numeroase declaratii confirma faptele de utilizare a substantelor dopante si dopajul de sange in randul sportivilor rusi”, se arata in raportul AMA.

Din acest motiv, IAAF ar putea lansa o procedura de aplicare a unor sanctiuni Rusiei, Federatia Internationala notand intr-un comunicat: „Informatiile relevate de comisia de ancheta independenta a AMA sunt alarmate. Avem nevoie de timp pentru a le digera si pentru a le intelege in cel mai mic detaliu. In acelasi timp, am cerut Consiliului IAAF sa lanseze procedura de sanctiuni”, a spus presedintele IAAF, Sebastian Coe.

Alaturi de posibilele suspendari dictate inaintea Jocurilor Olimpice, AMA cere si excluderea pe viata a unor sportivi si antrenori. Totusi, organizatia nu are instrumentele necesare pentru a suspenda sportivi, ci doar poate cere acest lucru Federatiei Internationale.

Rusia: „AMA nu are dreptul sa suspende pe nimeni”

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a oferit si o prima reactie, acesta fiind citat de agentia Ria Novosti.

„Nu trebuie sa ne lasam inselati, comisia nu are dreptul sa suspende pe nimeni. Vom difuza un comunicat dupa conferinta de presa”, a precizat Mutko.

Sursa: Agerpres