Un nou caz de mafia pariurilor a iesit la iveala.
Mafia pariurilor din tenis lucreaza de obicei din umbra, dar exista si persoane vizibile, care incearca sa corupa jucatorii, arbitrii sau antrenorii.
Retelele care nu se feresc de ochii celorlalti spectatori actioneaza in cadrul turneelor slabe, acolo unde masurile de securitate sunt aproape inexistente. In timpul unei astfel de competitii, desfasurate in urma cu o saptamana la Madrid, s-a petrecut un episod scandalos, prezentat de ziarul Marca in prima pagina a editiei de marti. Un barbat care asista la un meci al turneului dotat cu 10.000 de dolari a strigat catre jucatoarea aflata la serviciu: „Iti dau 5.000 de euro daca pierzi acest game„. Individul care paria in acel moment de pe un telefon mobil era insotit de mai multi prieteni, iar oferta sa nu i-a revoltat deloc pe ceilalti spectatori sau pe jucatori.
Reteaua formata din 40-50 de persoane corupe jucatorii tineri
Practici asemanatoare au loc peste tot in lume, nu doar jucatorii fiind tinta mafiei, ci si casele de pariuri. Sistemul de livescore al site-urile de pariere online este pacalit usor de astfel de indivizi. Ei au descoperit o fisura in sistem: intre momentul in care arbitrul anunta scorul si momentul in care rezultatul apare pe tabela exista o intarziere de cateva secunde. Indeajuns pentru a se putea plasa pariuri pe game-urile sau punctele care practic au luat sfarsit. Sursa citata mai sus dezvaluie ca in Spania s-a format o intreaga retea organizata, de 40-50 de persoane, majoritatea din Zaragoza si Murcia, care folosesc trucul respectiv.
Seful retelei le-ar oferi subalternilor un procent din profitul care rezulta din pariurile online, asigurat totodata si de coruperea unor jucatori tineri. Sportivii cedeaza in conditiile in care premiile din turneele Futures sunt mizerabile. Pentru prezenta in primul tur, un tenismen incaseaza doar 85 de dolari, in timp ce campionul primeste 900 de dolari, bani insuficienti pentru a supravietui ca jucator profesionist. Jucatorii sunt expusi si din cauza presiunii psihice la care sunt supusi. Oficiali ai Federatiei Internationale a Tenisului au explicat ca pariorii ii suna insistent pe tenismeni, care se simt tot mai controlati. Angajatii unui complex au luat masuri impotriva retelei si au interzis mai multi oameni, dar acestia i-au amenintat, conform Marca: „Daca nu ne lasati, familiile voastre se vor ingrijora.”
Spectatorii pariaza in tribune la Arenele BNR: „Ii evacuam, dar e greu sa-i dovedim”
Trucul spaniolilor care pacalesc casele online de pariuri este aplicat si in Romania. Fie ca au pariat direct de pe telefon ori ca au transmis unui prieten rezultatele de la fata locului, printr-o casca handsfree, romanii au actionat si ei in ultimii ani. Un angajat al firmei care a asigurat paza la BRD Nastase – Tiriac Trophy a dezvaluit ca mai multi pariori au fost depistati de-a lungul timpului la Arenele BNR: „Au fost incidente in ultimii ani. Cei mai multi pariaza de pe telefon, ii identificam si ii evacuam din tribune. Mai departe nu mai e treaba noastra, ci a Jandarmeriei, dar e greu sa dovedesti ca incalca legea. In regulamentul turneului, nu doar ca nu ai voie sa pariezi, dar e strict interzisa folosirea oricarui echipament electronic„.
Parintii aranjeaza si ei meciuri
Daniel Smeada, specialist in piata pariurilor din Romania a declarat pentru ProSport ca jucatorii, dar si parintii, sunt in complicitate cu pariorii. La fel ca in cazul turneelor slab cotate din Spania, mafia pariurilor opereaza la competitiile Futures sau Challenger din Romania:
„Casele de pariuri din Romania intampina probleme cu meciurile din tenis, pentru ca este sportul in care se poate aranja cel mai usor rezultatul. Exista doua metode: parintii sunt cei care aranjeaza meciurile, la turneele Futures si Challenger, acolo unde participa sportivi tineri, dar mai sunt si mici grupuri de persoane provenite din tarile ex-iugoslave care corup jucatorii. In tara noastra, inca nu s-a demonstrat niciun astfel de caz, dar sunt multe procese pe rol. Casele de pariuri au elaborat campanii de prevenire si de depistare a faptelor de coruptie in tenis, dar nu pot porni anchete pe cont propriu. La nivelul Romaniei s-au inregistrat sute de mii de euro pierderi in urma partidelor suspecte de blat.”
sursa: proport.ro