SOC Lance Armstrong pierde toate cele sapte tururi ale Frantei castigate!

930

Rutierul american Lance Armstrong a optat sa nu lupte impotriva dosarului de dopaj in care este invinuit de dopaj sistematic de catre Agentia Americana Anti-Doping din Statele Unite (USADA) si, implicit, sa piarda cele 7 Tururi ale Frantei cistigate. Ca raspuns la predarea americanului, USADA a anuntat ca II RETRAGE CELE 7 TURURI ALE FRANTEI si il suspenda pe viata din sportul profesionist. Cel mai prolific ciclist din istoria Turului Frantei ar putea deveni cel mai mare nume la nivelul istoriei sportului care pierde lupta cu dopajul.

 Lance Armstrong avea termen pina in aceasta noapte sa continue procesul cu USADA, institutie care il acuza ca ar fi orchestrat o adevarata uzina a dopajului la echipele de ciclism alaturi de care a cistigat cele 7 Tururi ale Frantei, sau sa accepte dosarul procurorilor si sa nu ofere niciun raspuns, fapt interpretat ca o confirmare a vinovatiei. Lance Armstrong nu a returnat niciun raspuns celor de la USADA, pe care i-a invinuit constant ca „cheltuie banii contribuabililor americani pe o vinatoare de fantome”, si a eliberat o declaratie de presa in care a explicat ca singurul for abilitat sa-l suspende si sa-i retraga titlurile din Hexagon este Uniunea Ciclista Internationala (UCI). Amenintat cu un proces public si cu un dosar in care USADA a strins marturiile a 10 fosti coechipieri la US Postal sau Discovery Channel, Armstrong a spus ca e obosit de toate luptele pe care le-a dus sa-si apere renumele.

„Stiu cine a cistigat acele 7 Tururi, cel mai tare eveniment sportiv, in care cel mai tare cistiga. Dar vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cind trebuie sa spui: E destul! Acum este acel moment pentru mine. A trebuit sa lupt cu acuzatiile de dopaj din 1999, de la primul meu Tur cistigat, iar in ultimii doi ani am facut fata la doua investigatii federale si aceasta vinatoare de vrajitoare. Acest lucru mi-a afectat familia, munca, fundatia de lupta impotriva cancerului. Nu exista nicio dovada sustenabila impotriva mea, iar argumentele mele sint cele 500 de controale antidoping pe care nu le-am picat niciodata”, a explicat Lance Armstrong intr-un comunicat de presa.

Luni, un judecator din Texas le-a dat dreptate celor de la USADA, dupa ce Lance Armstrong ii acuzase ca nu au jurisdictie sa se ocupe de cazul sau. De altfel, cistigatorul Turului intre 1999 si 2005 a cerut ca dosarul de dopaj sa fie cedat celor de la UCI, insa judecatorul a considerat forul international ca parte acuzata in dosar, dind verde anchetei USADA sub propriile conditii ale agentiei. Urmatorul pas ar fi fost judecarea cazului intr-un tribunal sportiv, la TAS, acolo unde USADA a cerut ca audierile sa fie publice, dar raspunsul lui Lance a clarificat situatia.

Presedintele executiv al USADA, Travis Tygart, a explicat ca Lance Armstrong isi va pierde calitatea de atlet al oricarei discipline incepind de astazi. De asemenea, Tygart a spus ca „e o zi trista pentru iubitorii sportului si ai eroilor sportului. E o reamintire pentru atletii curati ca exista speranta pentru cei care nu folosesc substante interzise”. Armstrong va pierde orice titlu cistigat, dar si remuneratia primita.

Avocatii texanului in virsta de 40 de ani au anuntat ca vor urmari in instanta orice sanctiune impusa de USADA, institutie pe care o considera ilegitima si pe care o anunta ca trebuie sa dispute cazul cu UCI. De asemenea, avocatii lui Armstrong cred ca USADA trebuie sa predea dosarul catre UCI si ca ultimul for este singurul abilitat sa il condamne pe fostul ciclist. UCI este acuzata in dosar ca ar fi tainuit o proba pe care Lance Armstrong a returnat-o pozitiv in Turul Elvetiei 2001. Floyd Landis, un coechipier al americanului, a spus ca Lance ar fi platit o suta de mii de dolari, sub forma de donatie impotriva luptei anti-doping, celor de la UCI. Presedintele UCI de atunci, Hein Verbruggen, a respins acuzatiile, dar a confirmat primirea banilor. In schimb, USADA spune ca „UCI nu poate face nimic, decit sa inregistreze sanctiunea noastra”.

CE ACUZATII CONTINEA DOSARUL DE DOPAJ: EPO, testosteron, transfuzii sangvine!
Lance Armstrong a facut parte din urmatoarele echipe de ciclism: US Postal (denumita ulterior Discovery Channel), echipa alaturi de care a rulat intre 1998 si 2005, timp in care a obtinut sapte victorii consecutive in Turul Frantei, record absolut al competitiei; Astana echipa alaturi de care s-a intors in ciclism, in 2009, si alaturi de care a urcat pe locul 3 in Turul Frantei; RadioShack, ultima echipa pentru care a rulat, in 2010 si primele doua luni din 2011. In toata aceasta perioada, Lance Armstrong a fost coordonat de Johan Bruyneel, unul dintre cei mai de succes director sportiv din istoria Marilor Tururi.

Raportul USADA  a aruncat mari semne de intrebare vizavi de comportamentul lui Lance Armstrong si al echipei sale. Raportul face referire la cinci indivizi care ar fi orchestrat, alaturi de Lance Armstrong, un program de dopaj sistematizat: celebrul doctor Michele Ferrari, alti doi doctori (luxemburghezul Pedro Celaya si  spaniolul Luis Garcia del Moral), un antrenor (elvetianul Pepi Marti) si belgianul Johan Bruyneel. Toti doctorii au fost suspendati pe viata de USADA si si-au acceptat sentinta, doar Bruyneel si Armstrong fiind singurii care au negat permanent acuzatiile. USADA a anuntat ca are marturii din partea a cel putin 10 coechipieri ai americanului care confirma punctele de acuzare.

PUNCTELE DE ACUZARE formulate in raportul USADA:
„Lance Armstrong
(1) A folosit substante interzise precum EPO (eritropoetina), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(2) A avut in posesie substante si metode de consum pentru EPO si perfuzii sangvine. De asemenea, a detinut echipamentul necesar (ace, pungi de singe, containere de stocare si alte echipemente necesare masurarii parametrilor din singele folosit). Posesie de testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(3) Trafic de EPO, testosteron si corticosteroizi;
(4) A administrat altora EPO, testosteron si cortizon;
(5) A asistat, a incurajat, a ascuns si alte activitati de complicitate care au violat regulamentele anti-doping;
(6) Circumstante agravante, avind in vedere perioada indelungata de timp in care a desfasurat aceste activitati.”

CE ESTE USADA
Creata de Congresul Statelor Unite in 2000, USADA este singura institutie recunoscuta care ancheteaza folosirea substantelor interzise in sporturile olimpice de peste Ocean. Investigatorii USADA au preluat dosarul lui Lance Armstrong dupa ce s-a inchis ancheta federala a lui Jeff Novitzky, cel care pornise o cruciada impotriva ciclistul american, pe care il acuza ca a folosit bani publici, via echipele de ciclism sponsorizate de statul american, in scopul dopingului organizat. Ancheta a fost inchisa subit, fara explicatii, in aceasta primavara, dar marturiile au fost preluat de USADA pe cale sportiva.