ȘPAGĂ de 10.000 de euro. Interceptare HALUCINANTĂ între directorul Sălii Polivalente Bucureşti şi un afacerist: “Cât îmi dai? Vreau maşină, mă!”

1086

Directorul Sălii Polivalente din Bucureşti, Octavian Bitu, a apărut într-o înregistrare în care cerea 10.000 euro mită unui om de afacere, pentru a-şi cumpăra o maşină, potrivit www.mediafax.ro.

În schimbul tranzacţiei, urma să renunţe la un litigiu civil şi să prelungească un contract de închiriere pentru un teren, conform referatului DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Octavian Bitu că, în 26 august, directorul Sălii Polivalente a cerut în mod explicit de la un om de afaceri, denunţător în cauză, o sumă mare de bani pentru a-și cumpăra mașină.

„SH: Da, tati, deci clar…exclus…,nu, iar ăsta mănâncă c…t dacă zice, efectiv mănâncă c…t, deci nu, nu, nu vreau să-l băgăm în nicio combinație! Nu mă, ce e ! Tu semnezi da? Eu am clădirea, el ce face, te întreb așa pe tine? Ce face el în chestia asta, unde e plusul lui? Că ce, că vine și aduce trei chelneri de acolo, îi mută peste gard și…așa? Ehh, stai puțin, clădirea o fac…,du-te s-o vezi cum e, bagă capul să vezi, e țiplă. Am acuma problema cu acoperișul, trebuie să fac și acoperișul, că a plouat acuma și m-au anunțat ăștia că…
Bitu Octavian: întreabă ceva ,,neinteligibil”
SH:Ăăă..? Io, stau foarte bine, vrei să fac plata aicea? Mă gândeam să fac și aicea, oricum trebuie să plătesc, măcar alea care sunt…
Bitu Octavian: vreau acum,…vreau acum!
SH:Vrei? Cât,…5.000? Da, îți dau și mai mult!
Bitu Octavian: Cât îmi dai?
SH:Ăă?
Bitu Octavian: Cât îmi dai?
SH: Îmi spui când îi vrei și…! Deci am acuma, pot să-ți dau până la 20.000 de euro fără probleme, deci fără probleme. Merg pă-ncredere, fără nicio hârtie, n-o fac…!
Bitu Octavian: Vreau mașină, mă!
SH: Bă…, deci nu, nu fac hârtii și astea, că mă (neinteligibil). Nu! Deci îmi spui când și…!
Bitu Octavian: Azi!
SH: Eh! Nu îi am azi!
Bitu Octavian: Da’ când îi ai?
SH: Trebuie să ajung la Constanța, fac o vorbă și în maxim o săptămână îi am.
Bitu Octavian: Îs ai tăi, mă?
SH: Da, mă! Îi am eu, ce ai? Bă, deci îi am eu!
Bitu Octavian: (neinteligibil)
SH:Îi vrei acuma? Ți-i aduc în 4 ore, na’,…dus, întors!
Bitu Octavian: De ce la Constanța?
SH: Că acolo-i am, ce vrei să-i țin aicea? Unde să-i țin aicea? Acolo am seif. Eu ce dracu îți spun,…îi am acasă.
Bitu Octavian: Păi haide!
SH: Da? Hai! Cât, 10 sau 5?
Bitu Octavian: (neinteligibil)…10!”.

O altă discuţie legată de bani a fost purtată de denunţător şi Bitu, pe 28 august, la Sala Polivalentă. Conform anchetatorilor, pentru ca discuţia să nu fie interceptată Octavian Bitu şi-a luat măsuri de precauţie.

„Bitu Octavian, după prealabilele lăsări în birou a telefoanelor mobile, intrarea în baia aferentă biroului împreună cu SH şi pornirea apei la robinet, i-a specificat desluşit interlocutorului că el, în schimbul banilor pretinşi anterior şi a foloaselor solicitate prin planificarea obţinerii dreptului de valorificare a clădirii prin firmă la care asociat să fie un apropiat al lui, va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se află situată clădirea, dacă SH nu este de acord cu rezilierea benevolă a contractului şi atribuirea terenurilor printr-o licitaţie formală la care câştigător să fie firma la care asociaţi să fie soţia lui Bitu Octavian şi SH”, se arată în referatul procurorilor.

Octavian Bitu, directorul Complexului Sportiv Național Sala Polivalentă din București, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, a fost reţinut, marţi seară, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sub acuzațiile de şantaj şi luare de mită, după ce a a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea 10.000 de lei de la un denunţător pentru a stinge un litigiu şi a prelungi un contract de închiriere.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie- august 2015, Octavian Bitu, în calitate de director al Sălii Polivalente din București, i-a cerut unui om de afaceri, denunțător, suma de 10.000 de euro și cedarea unei construcții deținute de firma denunțătorului către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Bitu, în vederea valorificării construcției în activități comerciale.

„Despre valoarea construcției, din care Bitu Octavian a solicitat practic jumătate pentru derularea de activități comerciale, denunțătorul a afirmat că este de minimum 180.000 euro, conform actelor contabile ale firmei. În schimbul banilor și foloaselor materiale pretinse, Bitu Octavian l-a asigurat pe denunțător că va stinge procesul civil aflat în derulare între CSN Sala Polivalentă și firma denunțătorului și va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se află construcția firmei”, preciziează procurorii DNA în ordonanţa de reţinere.

Procurorii mai spun că Bitu s-a angajat faţă de acelaşi denunţător, în schimbul mitei cerute, ca la viitoarea licitație pentru închirierea terenurilor câștigătoare să fie o firmă la care denunțătorul și un apropiat al directorului Sălii Polivalente să fie asociați.

„Pe terenurile pe care le închiriase de la Complexului Sportiv Național-Sala Polivalentă, firma denunțătorului construise o clădire pentru care, în cursul anului 2013, avea un contract de închiriere cu un restaurant”, se arată în documentul citat.

De asemenea, în luna aprilie 2013, directorul Sălii Polivalente a amenințat o denunțătoare că ”îi vor fi reziliate contractele de închiriere pentru terenuri dacă nu va renunța la contractul de închiriere a construcției, astfel încât construcția să fie închiriată unei firme indicate de inculpat”.

„În săptămâna ulterioară primei amenințări și în luna mai 2013, Bitu Octavian a reiterat amenințările și a înștiințat-o pe denunțătoare că, dacă nu este de acord cu propunerile lui de renunțare la chiriașul de atunci al clădirii și pentru atribuirea acesteia unei firme desemnate de el, va determina rezilierea contractului de închiriere a terenurilor pe care a fost construită clădirea”, se mai precizează în ordonanţa de reţinere.

Directorul Sălii Polivalente a fost dus, miercuri, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Octavian Bitu este director al Sălii Polivalente din Bucureşti din aprilie 2013, când ministru al Tineretului și Sportului era Nicolae Bănicioiu.

Bitu este şi vicepreşedinte al Organizaţiei Sectorului 4 Bucureşti a PSD, filială condusă de Nicolae Bănicioiu. De asemenea, ministrul Sănătăţii i-a botezat un copil directorului de la Sala Polivalentă.

Foto: mediafax