Spectacol de exceptie la inchiderea Jocurilor Olimpice de la Londra

927

Jocurile Olimpice de la Londra, o competitie „fericita si glorioasa”, s-au incheiat, duminica seara, cu un show total la care au contribuit unele dintre cele mai mari vedete ale muzicii britanice, mii de voluntari, dar si mai multe personalitati din Brazilia, urmatoarea gazda a Olimpiadei.

Ceremonia a inceput dupa bataile unei replici a celebrului Big Ben, dupa ce spectatorii prezenti in tribune, 80.000, au numarat la unison. Emeli Sande, protagonista unui moment muzical emotionant la ceremonia de deschidere din urma cu doua saptamani, a interpretat melodia „Read all about it”, acompaniata de un pianist, moment urmat de o „calatorie de-a lungul unei zile” in Londra, de la precipitarea de dimineata pana la amurgul sclipitor, intr-un decor reprezentand autobuze, masini, dar si principalele obiective din capitala britanica, toate infasurate in ziare, tema acestui segment. Julian Lloyd Webber si orchestra simfonica londoneza au incantat publicul cu „Salut D’Amour”, dupa care Winston Churchill, interpretat de Timothy Spall, a citit acelasi fragment din „The Tempest” cu care a dat start Kenneth Brannagh ceremoniei de deschidere.

Printul Harry al Marii Britanii si presedintele CIO, Jacques Rogge, au fost invitati apoi in aplauzele spectatorilor in loja regala, unde se afla si ducesa de Cambridge, Catherine. Imnul Regatului Unit a fost intonat in cor de public, sub indrumarea orchestrei simfonice si a Urban Voices Collective, iar drapelul britanic a fost inaltat.

Au urmat momente muzicale sustinute de Madness, One Direction, Pet Shop Boys si Ray Davies, dar si reprezentatii ale trupei de acrobatie Spellbound, formata din 30 de gimnasti, si grupului de percutie Stomp.

Dupa acest segment de zgomot, culoare si vitalitate, atmosfera s-a calmat cu o noua interventie a interpretei Emeli Sande cu aceeasi melodie, „Read all about it”, insa de aceasta data muzica fiind insotita de imagini marcante de la Jocurile Olimpice – campioni plangand de bucurie, alti sportivi plangand de suparare…

Defilarea sportivilor la ceremonia de inchidere a inceput cu intrarea in arena a celor care au purtat steagurile celor 204 natiuni, Romania fiind reprezentata de Sandra Izbasa. Apoi, surprinzator, alti sportivi au inceput sa apara din tribune, venind printre spectatori. Sportivii s-au strans pe teren lasand intre ei cateva portiuni, intregul tablou avand aspectul steagului britanic.