Steaua si CFR, START PERFECT pentru coeficientul UEFA al Romaniei. Vezi clasamentul!

2024

In clasamentul pe ultimii 5 ani, Romania e acum pe locul 20, iar pentru a putea spera la redobandirea locului ce duce direct in grupele Champions League trebuie sa faca un salt de 7 sau 8 locuri (locul 13 in clasamentul coeficientilor ar putea fi suficient, in cazul in care Liga Campionilor e castigata in sezonul 2013-2014 de o echipa calificata direct in grupe si prin clasarea din competitia interna).

Pentru a ajunge pe locul 12 sau 13 in clasament, Romania trebuie sa mai acumuleze minim 6 puncte UEFA (deci un total de 30 de puncte), ceea ce e aproape imposibil de realizat in acest sezon, daca CFR sau Steaua nu realizeaza o adevarata minune si ajung aproape de finala in oricare dintre competitii.

Chiar si asa, startul bun coroborat cu un traseu care sa garanteze calificarea ambelor echipe in primavara europeana, ar usura mult misiunea echipelor romanesti in sezonul urmator, cand din calcul se va mai sterge un sezon „negru” al Ligii 1 (in 2008-2009 coeficientul de tara a fost de doar 2.642).

Depasim aproape sigur Belarus si Polonia – amenintam Israelul, Elvetia si Danemarca!

Obiectivul realist si realizabil pentru acest sezon e astfel un salt pana oe locul 16 sau 17.

Romania va depasi aproape sigur in clasament Polonia si Belarus (primii nu mai au nicio echipa in Europa si un avans fragil, in timp ce Belarus se bazeaza doar pe BATE si e greu de crezut ca trupa din Borisov poate tine ritmul cu Steaua si CFR Cluj). Si Israel si Elvetia pot fi depasite in acest sezon, distanta fata de cele doua tari fiind de doua, respectiv patru puncte.

Cel mai probabil, Danemarca (in prezent pe locul 15) nu va mai reprezenta o amenintare din sezonul viitor (nordicilor le va fi sters din palmares un sezon 2008-2009 excelent, cu 8.200 puncte), iar de acest lucru se poate asigura chiar Steaua, formatia lui Reghe avand sansa sa bareze drumul celor de la FC Copenhaga in Europa. Cum in acest moment e greu de crezut ca vreo tara clasata in urma Romaniei ne poate devansa in clasamentul coeficientilor, am mai avea de devansat in sezonul viitor Austria si Cipru pentru a ajunge pe locul 13. Pentru a fi siguri de locul direct in grupele Ligii ar trebui sa depasim si Turcia si sa urcam pe locul 12.