Gheorghe Tadici (60 ani) este noul selectioner al nationalei feminine, dupa ce a fost validat ieri de Consiliul de Administratie al FRH. Tehnicianul Zalaului revine pe banca primei reprezentative dupa o pauza de patru ani si are ca obiectiv principal calificarea la JO de la Rio de Janeiro 2016. Tadici a stat de vorba cu ProSport si si-a prezentat noua strategie pentru urmatorii patru ani.

Cu ce planuri plecati la drum?
Incepem reconstructia echipei nationale alaturi de toti ceilalti colegi din Liga Nationala. Este nevoie de o colaborare, de o negociere corecta in luarea deciziilor, astfel ca imi doresc o comunicare permanenta cu jucatoarele si cu toti antrenorii principali si secunzi din Liga Nationala. Comisia Tehnica trebuie repusa in drepturi, de munca antrenorilor la cluburi depinde si revenirea nationalei. Sedintele nu vor mai fi bianuale, iar inainte de fiecare actiune a nationalei sau dupa antrenorii pot veni cu propuneri.

Ce va propuneti in noul mandat?
O selectie obiectiva, sa creez o atmosfera de seriozitate si disciplina in teren, o buna legatura pe verticala, de la loturile de cadete, junioare, pana la Centrul de Excelenta. Foarte multi au fost sceptici vizavi de viitorul handbalului feminin, dar eu cred ca putem alcatui o nationala foarte buna, cu jucatoare de mare experienta pana la cele mai tinere. La o prima evaluare, cred ca sunt 30-32 de handbaliste care pot fi convocate la lot. Am cerut sa formam si lotul B, care sa fie un tampon intre lotul de senioare si tineret.

„Nu sacrific reconstructia pentru rezultate intermediare”

Obiectivul va fi indreptat doar catre JO din 2016?
Avem o strategie pe cel putin un ciclu olimpic. Acest lucru cere niste sacrificii de doi ani, la sfarsitul carora putem reveni in primele 4-6 echipe ale lumii. Rezultatele nu au cum sa nu apara. Toti membrii CA-ului au deplans situatia grea in care ne aflam, dar eu sunt mai optimist. Nu voi merge niciodata la o competitie fara sa-mi propun un rezultat. Avem un campionat bun si cred ca la fiecare echipa de Liga Nationala se pot gasi macar 2-3 jucatoare pe care sa ne bazam.

Toata lumea se intreaba daca veti schimba acum generatiile sau mai amanati acest lucru?
Indiscutabil ca va exista un schimb de generatii, dar nu unul disperat. Probabil ca echipa se va schimba in proportie de 50%, dar constructia nationalei va continua si in 2013. Oricum, nu voi sacrifica reconstructia in favoarea unui rezultat intermediar, care poate sa fie sau sa nu fie.

Se vor regasi in lot si handbaliste trecute de 30 de ani?
Doua, poate maximum trei. Avem nevoie si de jucatoare cu experienta, astfel incat sa le putem creste pe cele tinere.

Cum percepeti relatia cu jucatoarele de la Oltchim, cu echipa campioana…
Am avut o discutie cu presedintele Petre Berbecaru imediat dupa sedinta CA-ului si am pus la punct o colaborare intre club si nationala. Am stabilit sa facem 8-10 jocuri de verificare intre cele doua echipe, atunci cand ne permite si calendarul international, care pot aduce beneficii Oltchimului, dar si primei reprezentative.

Cine va fi antrenorul secund?
N-am stabilit, este prea devreme. Nu stiam daca o sa fiu validat pentru aceasta functie, astfel ca nu m-am gandit la acest aspect.

Printre altele, presedintele FRH, Cristian Gatu, a propus o colaborare pe banca tehnica a celor doi antrenori nominalizati pentru functia de selectioner, intre Gheorghe Tadici si Mariana Tarca

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.