Top 10 alimente sanatoase si pline de energie!

1637

Oboseala si lipsa de energie sunt printre cele mai des probleme cu care ne confruntam in ziua de astazi. In fuga dupa cariera si un job bun, o familie fericita si, eventual, mers la sala sau alergat prin parc, adesea ne trezim complet epuizati si lipsiti de orice chef. Popular, in perioada acesta a anului, i se mai zice si ”astenie de primavara”. Nu-i de mirare ca de multe ori cautam alimente pline de energie. De cele mai multe ori, lupa impotriva oboselii inseamna mai mult decat niste alimente sanatoase sau pline de nutrimente. Cauzele pot merge de la deshidratare si stress cronic, pana la probleme ale organelor interne si probleme de ordin psihic. Cu toate acestea, daca sutem putin atenti la ceea ce mancam putem observa o serie de imbunatatiri semnificative, fara eforturi majore. Vedeti mai jos un top zece al celor mai pline de energie alimente.

10. Apa

apa

Nu-i nicio gluma. Și nici exagerare. Dar… ce culoare are urina voastra? Daca nu este nici pe departe clara, aveti o problema cu consumul de apa. Orice medic va poate confirma asta. Niste specialisti din strainatate, mai exact expertii laboratorului pentru Performanta Umana din cadrul Universitatii din Connecticut (cautati-i pe internet, exista si sunt foarte apreciati) au descoperit ca o si o scadere cu doar 1,5 la suta a cantitatii optime de apa din organism are efecte negative asupra organismului uman si asupra starii de sanatate. In mod normal, o persoana medie ar trebui sa consume intre 1,5 si 2 litri de apa pe zi, cel putin. Ca sa va fie mai clar, intre sase si opt pahare de apa. Sau, beti apa si atunci cand nu simtiti neaparat ca va este sete! Incercati sa beti un pahar de apa imediat dupa ce va treziti dimineata, unul cand ajungeti la birou, unul la pranz, cel putin cate unul dupa fiecare masa si seara, inainte de culcare. Garantat veti simti rezultatele!

9. Cafeaua

Cafea

Nu are o imagine tocmai buna, insa stiati ca in lume cafea este al doilea produs comercial dupa petrol? In general oamenii consuma cafea pentru o mie de motive, cel mai des intalnit fiind dependenta de cofeina dimineata. Cofeina poate avea, iarasi, o mie de efecte asupra organismului, toate fiind strict legate de metabolism, varsta, sex, dieta si altele. Studiile stiintifice asupra coferinei arata faptul ca o doza mica are efecte pozitive asupra organismului in vereme ce o cantitate mai mare de coferina poate avea efecte negative. Tot ce trebuie sa tineti minte este faptul ca o doza mica de cofeina (o cafea dimineata) va poate da un aport de energie la lucru, in vreme ce o cantitate mai mare va va slei de puteri.

8. Carnea de vita (organica)

vita

Consumata cu moderatie, in general, carnea rosie este destul de sanatoasa, cu un aport important de nutrienti. Am pus in titlu carnea organica pentru ca, in zilele noastre, carnea pe care o gasim in supermarketuri este plina de numeroase substante aditive, menite sa conserve aspectul si textura. In plus, carnea de vita este mult mai sanatoasa decat cea de porc.

Cand vine vorba de carnea rosie ganditi-va la carnea de vita organica ca un tip de carne superior, plin de substante nutritive, vitamina E, Omega 3 si beta-caroten. Mai mult decat atat, are un continut scazut de grasime, are putin colesterol si foarte putine grasimi saturate. Plus mult fier. Pe scurt, incercati cu incredere!

7. Migdalele

Migdale

Cine a inventat expresia ”lucrurile importante vin in doze mici” – sau ceva de genul – probabil se gandea la migdale. Migdalele sunt pline de grasimi monosaturate, fibre, magneziu, proteine, si o cantitate de calciu egalata de cantitatea din sapte nuci. Dietele cu migdale arata ca ajuta semnificativ la scaderea colesterolului, a tensiunii, chiar a greutatii si inlocuiesc cu succes carbohidratii. Personalele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa consume zilnic migdale deorece au un efect pozitiv asupra nivelului de glucoza din sange. Si, stiti care este cel mai mare avantaj al migdalelor? Se gasesc destul de usor prin supermarketuri, au un gust bun si sunt usor de luat dupa voi, chiar si la birou.

6. Brocoli

Fresh green vegetable, isolated over white

Noi, romanii, nu prea suntem invatati sa mancam brocoli. Mai mult, nu prea are o imagine buna, fiind adesea invocat in filmele de la Hollywood drept un aliment mai putin gustos. Din pacate, totul este complet gresit! Specilistii spun ca brocoli este poate cea mai bogata leguma din lume, continand mai multe substante pozitive decat oricare alta planta. De exemplu: antioxidenati cu efect dovedit impotriva aparitiei cancerului, vitamina C, luteina, beta-caroten, fibre si o multime de alte substante hranitoare. Atentie insa cum il consumati, daca il gatiti excesiv riscati sa pierdeti cea mai mare parte a substantelor nutritive. Cel mai bine este sa-l gatiti usor, in baie de abur. Cu putin parmezan ras deasupra are si un gust bun.

5. Spanacul

spanac

Aici nici nu prea are rost sa dezvoltam subiectul. Sau sa amintim de Popeye Marinarul. Toata lumea stie ca spanacul are foarte hranitor, este plin de fier si vitamine, ca iti da putere si energie, se digera usor si preparat alaturi de un ou este si bun la gust. Doar atat mai spunem despre spanac, contine: Vitamina A, Vitamina B, fier, magneziu, seleniu, Vitamina C, zinc, niacina, si multe altele. Aceeasi poveste ca si la brocoli, atentie cum il gatiti, sa nu pierdeti inutil din substante.

4. Cartofii dulci

cartofi dulci

Intr-adevar, sunt ceva mai greu de gasit pe la noi, dar nu imposibil. Si in niciun caz, nu-i confundati cu cartofii obisnuiti. Cartofii dulci contin carbohidrati care se absorb mai greu in organism, astfel ca va ofera energie pe o perioada mai lunga de timp. Spre deosebire, de exemplu, de o farfurie mare de spaghete, care consumate la pranz cu siguranta va vor face sa va simtiti obositi si somnorosi dupa-amiaza. In unele tari din Pacific si Asia de sud cartofii dulci sunt folositi in medicina traditionala ca un remediu natural impotriva diabetului zaharat. Iar ca bonus, cartofii dulci contin multi antioxidanti naturali si beta-caroten, de unde si culoarea lor portocalie. Apoi, contin din plin: fibre, vitamina B6, vitamina C si E, proteine si potasiu. Pe scurt, daca ii gasiti prin supermarket incercati-i cu incredere, aveti numai de castigat.

3. Afinele

afine

In Romania sunt considerate un fel de fructe de padure, de sezon. Insa le gasiti in supermarketuri cam tot timpul anului. Pe langa numeroasele substante nutritive si vitamine, afinele au un efect pozitiv asupra creierului, crescand capacitatea cognitiva. Studiile stiintifice arata ca substantele antioxidante din afine au un efect pozitiv asupra sinapselor din creier, in special asupra zonei responsabile cu memoria. Ca un mic secret, cand gasisti afine proaspete cumparati mai multe, dozati-le in pachetele mai mici si puneti-le la congelator. Astfel, le veti avea la indemana tot timpul si sunt extrem de sanatoase. Plus ca inghetate nu-si pierd absolut deloc din substantele pe care le contin.

2. Ouale

Conferinta intitulata "Stampila de pe ou", care marcheaza inceperea campaniei cu acelasi nume, initiata de organizatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten, in Bucuresti

Sunt printre alimentele cel mai des consumate la noi si cel mai usor trecute cu vederea. Specialistii care studiaza nutritia spun ca sunt printre cele mai sanatoase alimente posibile, consumate cu moderatie. Contin proteine de cea mai inalta calitate, care se absorb usor si ajuta la stabilizarea colesterolului din organism. Sunt ideale pentru a fi consumate dimineata, de preferat fierte, asigurand energie pentru o mare parte a zilei fara sa ingrase. Galbenusul de ou contine numeroase substante nutritive, care practic nu se gasesc niciun alt aliment dar de care corpul uman are mare nevoie. Colina este o astfel de substanta. Colina este un membru al familiei B complex si actioneaza ca agent de emulsionare a grasimilor. Colina este una din putinele substante capabile sa penetreze asa-numita „bariera sangvina a creierului” care are rolul de a proteja encefalul de variatile bruste ale dietei zilnice.

1.Somonul

somon

Corpul uman foloseste grasimile omega 3 continute in carnea de somon si alti pesti de apa rece pentru a produce substante antiinflamatoare. Iar cum oboseala cronica este asociata in mod direct cu substantele antiinflamatoare, a consuma peste, somon in special, este un fel de panaceu. Sunt o multime de studii stiintifice cu privire la carnea de somon, toate ducand la aceasi concluzie: cei care consuma carne de somon nu sufera de oboseala. Carnea de somon mai contine triptofanul, un aminoacid esential care stimuleaza productia de serotonina (96% din necesarul zinic) si vitamina D, care mentine normal nivelul de calciu si de fosfor din organism (94% din necesarul zilnic). Urmeaza acizii grasi omega 3, care, in 100 de grame de carne de somon, asigura 80% din necesarul zilnic. Si nu in ultimul rand: seleniul, proteinele, vitamina B3 (niacina), vitamina B12 (cobalamina), fosforul, magneziul si vitamina B6 (piridoxina).