Top 10 mituri false si preconceptii gresite despre mancarea sanatoasa!

1519

Nu exista niciun dubiu ca a manca sanatos se reflecta intr-un corp si un stil de viata sanatos, insa exista atat de multe preconceptii legate de ceea ce mancam in fiecare zi incat e greu sa mai faci diferenta intre ce e bun si ce nu. Va prezentam mai jos un top zece al celor mai comune mituri false legate de nutritie si alimentele ”sanatoase”.

10. Carnea la pranz este sanatoasa

sanvici cu carne

Cand vine vorba de masa de pranz, pe care cei mai multi dintre noi o luam la birou sau in timpul serviciului, se crede ca proteinele animale sunt benefice pentru energia pe care ne-o furnizeaza. Putina lume ia in considerare faptul ca in sanviciuri, hot-dog sau chiar shaworma intra multa carne procesata, bogata in substante cancerigene.

9. OMG-urile sunt ok

omg-uri

Alimentele din categoria Organismelor Modificate Genetic sunt considerate a fi sanatoase tocmai pentru ca trec prin o multime de teste inainte de a fi aprobate pentru consum uman. Din pacate, cel mai mare risc pe le aceste alimente il presupun nu este legat de calitatile lor ci de efectele secundare, despre care nu se stie mare lucru. Pentru a se cunoaste complet efectele secundare este nevoie de teste foarte aprofundate, timp indelungat, ceea ce nu se intampla.

8. Laptele este sanatos

lapte pasteurizat

Nu spunem ca laptele este daunator organismului, insa laptele pasteurizat –  cel mai des intalnit oriunde in lume – are cantitati destul de mari de hormoni de crestere si antibiotice. Tineti mine, chiar si laptele considerat biologic, dar pasteurizat, sufera o serie de schimbari structurale care-i modifica total calitatile. Indicat este laptele complet natural.

7. Indulcitorii artificiali sunt sanatosi

numarul 3

In mod ironic, exista studii stiintifice care au demonstrat ca folosirea indulcitorilor artificiali pentru a slabi sau pentru a ajuta bolnavii de diabet a dus, de fapt, la o crestere a continutului caloric consumat sau la ridicarea nivelului glicemic. Un studiu realizat in SUA, de specilisti din San Antonio, cu o durata de 25 de ani!, a aratat ca persoanele care beau sucuri fara zahar dar cu indulcitori artificiali se supun riscului obezitatii cu 65 la suta.

6. Corpul nu face diferenta intre zahar si fructoza

numarul 4

Exista numeroase cercetari care au demonstrat ca fructoza, din punct de vedere al metabolismului, este mai daunatoare corpului decat zaharul. Pentru a preveni acest fapt incercati sa evitati hrana procesata excesiv sau siropurile artificiale. In mod normal, ar trebui sa nu consumati mai mult de 15 – 25 grame de fructoza pe zi.

5. Soia este un aliment sanatos

numarul 5

In ciuda parerilor generale, s-a demonstrat ca produsele din soia nefermentata pot avea ca efecte adverse anemia, indigestia, slabirea sistemului imunitar, disfunctii ale glandei tiroide, scaderea capacitatii cognitive si probleme ale aparatului reproducator. Plus ca soia creste riscul aparitiei cancerului.

4. Ouale sunt o sursa de colesterol nesanatos

oua fierte

Nu doar ca este un mit fals, dar ouale sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le puteti consuma. Mitul se bazeaza pe presupunerea ca galbenusul din ou duce la cresterea nivelului colesterolului din organism, insa studii din toata lumea au infirmat aceasta presupunere.

3.  Cerealele integrale sunt bune pentru toata lumea

cereale

Este adevarat ca cerealele integrale sunt foarte bune pentru continutul ridicat de fibre, insa persoanele care sufera de diabet, sunt obeze, au tensiunea ridicata sau sufera de colesterol crescut proceseaza greu glutenul. Prin urmare cerealele integrale numai indicate nu sunt.

2. Daca mananci gras te ingrasi

numarul 2

Ca sa fie clar: nu grasimile pe care le mananci te ingrasa! Acest mit fals a dus, de fapt, la cresterea consumului de grasimi alternative sau sitetice, ceea ce ajuta la aparitia obezitatii. Orice medic poate confirma faptul ca un consum ridicat de zahar si fructose duce la cresterea in greutate, din cauza asimilarii rapide a zaharului in organism.

1.Grasimile saturate afecteaza inima

numarul 1

Sau, altfel spus, grasimile nu sunt neaparat nocive, dimpotriva, multe dintre ele sunt chiar sanatoase. De ce? In principiu, un adult care tinteste o dieta sanatoasa ar trebui sa cosume zilnic, intre 50 si 70 la suta din tot ceea ce mananca, grasimi animale si vegetale, sarace in carbohidrati. Acestea grasimi saturate, animale si vegetale, intaresc membranele celulare si ajuta la secretia hormonilor. In plus, cu ajutorul lor, vitaminele A, D, E si K sunt mai usor asimilate.