Artele martiale sunt practicate de milioane de oameni in intreaga lume. Exista zeci de mii de stiluri in intreaga lume. Urmatoarele zece stiluri de arte martiale sunt printre cele mai cunoscute si cele mai eficiente dintre ele, majoritatea avand locul lor in cadrul Olimpiadelor. Iata un top zece, potrivit celor de la askmen.com, al celor mai apreciate arte martiale:
10. Judo
Judo a fost fondat de maestrul japonez Kano Jigoro, in urma unor altercatii in perioada liceului. Prin combinarea mai multor stiluri de arte martiale din acea perioada si prin adaugarea propriilor nuante, a aparut judo. Cuvantul “Ju” inseamna “metoda blanda”, referindu-se la folosirea fortei adversarului impotriva propriei persoane. Datorita acestor mecanisme pe care se bazeaza, practicantii acestui sport nu trebuie sa dispuna de foarte multa putere. Accentul se pune pe proiectari si nu pe lovituri.
9. Aikido
Acest stil a fost creat in Japonia, la inceputul anilor 1900, practicantii acestei arte martiale de o mare finete, sunt antrenati in asa fel incat sa se foloseasca de energia si puterea adversarului. Studentii sunt educati sa-i poate de grija sanatatii adversarului pe cat posibil, nu sa-l raneasca. Antrenamentele cu arme sunt predominante in Aikido, stundentii fiind invatati sa se fereasca de atacurile de cutit, de sabie si de bastoane. Fondatorul acestei arte martiale, Morihei Ueshiba, spunea ca pentru a putea urma aikido cu succes “trebuie sa fi capabil sa primesti 99% din atacul adversarului si sa privesti moarte drept in ochi”. Unul dintre cei mai buni practicanti de aikido este Steven Seagal, sensei de Aikido.
8. Krav Maga
Acest stil este stilul national de lupta al armatei Israelului. In acest stil lipsesc regulile, fiind un stil violent. Aceasta arta martiala nu este practicata ca sport si se pune accentul pe loviturile in zonele vitale ale adversarului, precum gatul sau ochii. Este una dintre cele mai eficiente stiluri de lupta si cu o mare aplicabilitate in situatiile reale.
7. Ju-jitsu
Atunci cand samuraii japonezi erau dezarmati de catre adversari, acesta era stilul pe care se bazau, jujutsu sau “arta blandetii”. Ju-jitsu angajeaza tehnici cu mainile goale pentru a dobora un adversar care constau in lovituri cu piciorul, cu pumnii sau cu alte parti ale corpului, numite atemi, tehnici de proiectare, fixari si tehnici de imobilizare si strangulari. Aceasta este o arta martiale foarte populara datorita eficientei sale in lupta corp la corp.
6. Ninjutsu
Celebrii luptatori ninja si misterioasa lor arta ninjutsu, constituie si in prezent un subiect extrem de controversat pentru cei ce ce studiaza in profunzime ansamblul artelor martiale. Oricum adevarul este ca de obicei undeva pe la jumatate pentru ca aceasta arta martiala nu s-a dezvoltat dintr-o data, direct cu aceasta denumire. Aceasta arta martiala a fost dezvoltata pentru a ucide si a aparul in Japonia feudala. Aceasta arta nu este predata in zilele noastre, dar influente din aceasta exista in majoritatea stilurilor.
5. Taekwondo
In traducere “calea pumnului si a piciorului”, aceasta arta martiala a devenit populara dupa perioada celui de al II-lea Razboi Mondial, atunci cand Japonia a incetat ocuparea Coreei. Acest stil este considerat cel mai practicat stil din lume si este un eveniment olimpic.
4. Kung Fu
Kung Fu este o arta martiala chineza fiind una dintre stilurile cu o foarte veche traditie. Se pare ca Imparatul Galben Huangdi, in anul 2698 I.H., a introdus acest stil de lupta in regiunea sa. Zeci de mii de stiluri diferite de Kung Fu au existat de atunci pana in zilele noastre. Traditional practicata de catre calugarii Shaolin, filosofia si moralitatea sunt de mare pret in aceasta arta martiala, alaturi de virtuti precum smerenia, respectul, increderea si rabdarea. Personalitati importante care au practicat acest stil de lupta sunt Bruce Lee, Jet Lee si Jackie Chan.
3. Karate
Derivat din termenul japonez care inseamna “mana libera”, karate sunt doar atat, o arta martiala in care armele nu-si au locul. Stilurile mai vechi de carate se pare ca au luat nastere in anul 1300, dar parintele karate-ului modern, Anko Itosu, a scris o carte pe tema acestui stil in anul 1908. Personalitatile practicante de karate sunt Jean-Claude Van Damme si Sean Connery.
2. Jiu Jitsu Brazilian
In ciuda tarii de origine, fondatorul acestui stil de lupta a fost japonezul Mitsuyo Maeda, considerat a fi cel mai tare barbat din cati au existat. Acesta a ajuns in anul 1914 in Brazilia cu intentia de a-si imprastia cunostintele despre artele martiale. Este unul dintre cele mai populare stiluri pe care se bazeaza artele martiale mixe (MMA).
1. Muay Thai
Sportul national al Tailandei, similar cu kickboxing-ul, dar diferenta o fac loviturile sub centura, loviturile de cot si genunchi, toate acestea fiind permise in acest stil de lupta. Muay Thai este foarte popular, iar invataturile acestui stil predau ideea ca orice parte a corpului este o arma. Acesta a devenit foarte popular in Tailanda la sfarsitul anilor 1800.