Tu ce apa bei? Vezi care apa minerala este mai buna pentru organism!

5253

1aaaoooIn Romania exista o gama larga de ape minerale, diferite in continutul de ioni si minerale, dar si gusturi diferite. De aceea unele tipuri de apa minerala pot fi consumate zilnic, in timp ce altele trebuie dozate, fiind recomandate in tratarea unor boli.

Specialistii spun ca apa ajuta la buna functionare a organismului, la scaderea in greutate si la mentinerea unei mase corporale adecvate. Medicii mai precizeaza ca inlocuirea apei cu alte lichide duce la aparitia bolilor precum diabet, hepatita, afectiuni gastrice sau cardiovasculare.

Astfel, persoanele care sufera de litiaza renala sau hiperaciditate la nivelul stomacului trebuie sa renunte la consumul de apa carbogazoasa, atentioneaza medicii. Apa imbogatita cu bioxid de carbon creeaza aciditate. De aceea, este de preferat sa se consume apa plata, care este echivalenta cu cea minerala, din punct de vedere al sarurilor.

Apa medicinala, de tipul celei de la izvoarele din statiunile balneoclimaterice, este foarte buna pentru persoanele care sufera de afectiuni reumatice si afectiuni gastrice, fiind utilizata atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, dar numai la indicatia unui medic specialist. Apa plata este cea mai indicata insa, pentru ca are un nivel scazut de substante carbogazoase, care se gasesc in compozitia ei naturala, fara nici un pic de adaos, asa cum se intampla in cazul apei imbogatite.

Concurs de degustat apa

Pe 22 noiembrie se va organiza concursul National de Ape Minerale, la Centrul AROMA din Corbeanca. Organizatorii si-au propus sa realizeze un demers de evaluarea a pietei romanesti de apa minerala.

Odata cu acest concurs, producatorii vor putea sa-si inregistreze probele de apa in urmatoarele patru categorii: apa minerala naturala, apa de izvor, apa de masa si apa medicinala.

Jurizarea se va face de catre o comisie formata din 6 membri – 5 somelieri din Romania si unul din Italia: Davide Oltolini – presedintele juriului si formator in Asociatia Italiana a Somelierilor, specializat inca din 2002 in ape minerale. Din juriu vor face parte cativa somelieri romani de marca: Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011 (OSR2011) si Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania (FSR).

Degustarea probelor se va face, in orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fiselor de degustare, in functie de urmatoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactiva, impresia gustativa (aroma, postgust), impresie globala (echilibru, corpolenta).

Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie in parte si vor purta mentiunea: „Apa apreciata si recomandata de juriul Concursului National de Ape Minerale 2013”. Numarul de premii acordate la o categorie nu va depasi 30% din numarul total de probe inscrise la categoria respectiva.

Pentru producatori va fi o premiera, deoarece nimeni nu a facut pana acum o evaluare comparativa, la nivel gustativ, a apelor minerale din piata. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci cand vor trebui sa ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii romani va fi, cu siguranta, o premiera, care va marca inceputul unei noi specializari profesionale. Sunt sigur ca in scurt timp vor apare si in Romania ‘hidrosomelierii’. Nu in ultimul rand, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci cand se vor afla in fata unui raft imens cu ape minerale si se vor intreba care este produsul ce li se potriveste mai bine.

Producatori de apa minerala invitati: Borsec, Stanceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Valcele, Lipova, Tusnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborteni, Harghita, Nova Oas, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso.

Sursa: mediafax.ro