UDMR depune PLANGERE PENALA impotriva suporterilor Rapidului

1481

FOTBAL:RAPID BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI 0-0,LIGA 1 (24.08.2008)UDMR va intenta plangere penala impotriva suporterilor echipei Rapid care, la meciul de fotbal de luni cu CFR 1907 Cluj, au dat foc steagului Ungariei si a depus un denunt cu autor necunoscut la Politie si Federatia Romana de Fotbal (FRF), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presa al UDMR transmis, miercuri, si semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, in plangerea penala adresata procurorilor clujeni este invocat articolul 317 al Codului Penal, „conform caruia instigarea la discriminare, la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, se pedepseste cu inchisoare”.

„UDMR va intenta plangere penala impotriva suporterilor echipei Rapid care, la meciul de fotbal de luni cu CFR 1907 Cluj, au dat foc steagului Ungariei si a depus un denunt cu autor necunoscut la Politie si Federatia Romana de Fotbal. In plangerea penala adresata procurorilor clujeni este invocat articolul 317 al Codului Penal, conform caruia instigarea la discriminare, la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”, se arata in documentul citat.

Kovacs a precizat ca in denuntul transmis Politiei Romane se face referire la articolele 10 si 20 ale Legii nr. 4/2008, ale caror prevederi interzic suporterilor competitiilor sportive savarsirea de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare impotriva celorlalti spectatori.

„De asemenea, in baza aceleiasi legi, monitorii de securitate care supravegheaza comportamentul spectatorilor trebuie sa interzica afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionate acestea”, afirma reprezentantii UDMR.

Secretarul general al UDMR si-a exprimat „recunostinta” fata de conducerea FRF care, in urma anchetarii evenimentelor petrecute in timpul meciului, a decis sa sanctioneze disciplinar si prin amenda suporterii echipei rapidiste.

„Este de apreciat faptul ca Federatia Romana de Fotbal a considerat necesara condamnarea celor implicati in acest caz, demonstrand, astfel, ca se impotriveste oricarui tip de manifestari discriminatorii”, a conchis Kovacs.

Suporterul rapidist care a incendiat, luni, drapelul Ungariei, la meciul CFR Cluj – Rapid, din etapa a XXIII-a a Ligii I, a fost indentificat de jandarmi si risca o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani pentru infractiunea de instigare la discriminare, anunta Jandarmeria Romana.