Viitorul Constanta acuzata de blat. Echipa lui Hagi a trantit meciul cu Navodariul

970

Patru oameni, fotbalisti si conducatori din Liga I si Liga a II-a, vor scoate la iveala, prin marturiile lor, mizeria pe care ceilalti încearca sa o ascunda sub pres. Din motive usor de înteles, indentitatile lor vor fi protejate, conform prosport.ro.

Lucrul acesta nu stirbeste însa gravitatea faptelor pe care ei au ales sa le dezvaluie. Zeci sau chiar sute de mii de euro, întalniri dubioase în miez de noapte si combinatii dintre cele mai periculoase, acestea sunt doar cateva dintre indicii. Horia Ticu*, atacantul, Arpad Lorincz*, conducatorul de club, Ion Pascu*, fundasul, si Nicu Linte*, mijlocasul. Acestea sunt pseudonimele alese de ProSport pentru oamenii care au ales sa rupa tacerea în noile episoade din Mafia Umbrelor.

„Pai, n-a vazut toata lumea ce a fost acolo?”, spune rastit Arpad Lorincz*, parca deranjat de întrebare. „Un blat ordinar!”, raspunde tot el, pentru sine. E vorba despre un meci din ultima etapa din Liga a II-a, o competitie corupta pana în maduva. O lume condusa dupa regulile interlopilor. Partida în cauza este cea dintre Viitorul Constanta si Sageata Navodari (2-0), iar contextul, la ora meciului, era unul mai mult decat favorabil pentru un blat. Problemele financiare ale celor de la Sageata erau deja de notorietate. O echipa data pe mana autoritatilor locale, cu jucatori terminati psihic din cauza salariilor restante deja de luni bune, putea fi usor momita cu cateva mii de euro.

Ping-pong cu fotbalisti

Înapoi în timp cu cateva luni. În iarna, în pauza competitionala, Sageata Navodari era la un pas de desfiintare. Investitorul principal, un machidon implicat în afaceri cu energie eoliana în zona, ramasese fara bani. Fotbalistii au fost anuntati ca nu mai sunt fonduri pentru sustinerea echipei si ca sunt lasati sa plece fiecare unde vede cu ochii. „Saracii, pana în iarna nu si-au luat oricum niciun ban. I-au anuntat ca se defiinteaza echipa si au fost lasati în vacanta vreo doua luni. Apoi i-au chemat înapoi la Constanta. S-au razgandit machidonii! Au facut o saptamana antrenamente, apoi le-a zis Dumitru Rida, patronul, ca nu mai are bani. Jucatorii au plecat iar la casele lor, ca dupa putin timp sa li se spuna, pentru a doua oara, sa revina la antrenamente. Rida si-a luat nu stiu ce angajamente fata de ei si a dat echipa la Primarie”, spune Lorincz*, conducatorul de club. Un meci de ping-pong cu fotbalisti într-o iarna friguroasa.
Lucrurile nu s-au terminat însa aici: „Rida, patronul echipei, a facut o foaie cu primarul din Navodari, în care scria ca, atunci cand o sa-si revina cu banii, o sa ia echipa înapoi si o sa achite cheltuielile care aveau sa fie suportate pana atunci din bugetul local. Jucatorii urmau sa joace în aprilie, doar pe prime, si aveau sa îsi primeasca treptat salariile din urma”. Un plan elaborat pe fuga fara niciun rezultat în conturile goale ale fotbalistilor. Între timp, antrenorul Costel Gache avea sa plece de la echipa, iar în locul sau era adus Aurel Sunda, un om de casa al conducerii.

Saptamana pregatirilor

Sunda e cel care a fost pe banca la meciul cu Viitorul. În zilele de dinaintea jocului, zvonurile conform carora partida ar urma sa fie aranjata se înmulteau. Iar un amanunt sesizat în vestiar le întarea convingerea jucatorilor ca „trebuie sa stam drepti cu Hagi”. „Baietii auzeau ca «Profesorul» mergea tot mai des pe la Iaki, ca era tot timpul pe acolo. Ore în sir!”, spune Horia Ticu*, atacantul. Cu doua zile înainte de meci, lucrurile erau clare pentru toata lumea: „Trebuie sa dam meciul Viitorului!”. Pretul fusese stabilit, 10.000 de euro, iar plata avea sa fie facuta în doua transe. Jumatate înainte de meci, jumatate dupa. Partea de bani ce avea sa fie împartita dupa partida în vestiarul celor de la Sageata avea sa fie ridicata de un angajat al Primariei din Navodari!

Prima pentru absenta!

La meci, Sageata s-a prezentat într-o formula jenanta. Fara Sorin Chitu, golgeterul echipei, si fara Florin Popa, capitanul, lasati liberi dupa partida cu CSMS Iasi, fara portarul titular si cu o banca de rezerve formata din doar cinci jucatori. Dintre care doi erau goalkeeperi! O alta absenta curioasa a fost cea a lui Ovidiu Vezan, titular de drept în echipa lui Sunda. Fara sa fie accidentat sau în conflict cu antrenorul sau conducerea, mijlocasul a lipsit de la meci. El era deja acasa, la Arad. „Simplu! A primit prima dubla si a plecat acasa!”, rupe misterul Horia Ticu*. Prima transa fusese deja platita de Viitorul, iar Vezan se urca în masina si pleca spre casa cu prima de victorie pentru un meci ce înca nu se jucase!

Bataia pe bani, nu pe puncte

Doua goluri marcate de Iancu si de Putanu rezolvau meciul-parodie de pe stadionul Viitorului si Hagi cobora din loja sa fie stropit de jucatori cu sampania învingatorilor. În timpul acesta, la stadionul din Navodari, se purtau discutii aprinse pe tema împartirii banilor veniti de la proaspata promovata în Liga I. Calculele complicate sunt divulgate cu ajutorul lui Nicu Linte*: „Sunda mai avea de luat, din nu stiu ce combinatii ale lui cu astia de la Primarie, vreo 5-6.000 de euro. Bani de la semnatura sau datorii mai vechi. Si ce-a zis: «Bai, dati-mi mie din banii astia partea mea, ca sa nu mai scoateti voi din Primarie alti bani»”. Antrenorul îsi voia dreptul, plus o prima de înca 1.000 de euro: „El lua dublu la fiecare victorie”, continua Linte*. Asadar, un blat e socotit tot ca un succes.

Magazinerul – 300 de euro, jucatorii – 100 de euro!

Dupa cateva ore de asteptare si de discutii despre bani, fiecare fotbalist a fost chemat sa-si ridice dreptul pentru un meci în care s-au facut de ras. Portiile se stiau de dinainte: 500 de euro pentru titulari si firimituri pentru ceilalti. Unii au avut însa parte de o surpriza, una de proportii: „Imagineaza-ti urmatoarea situatie: intri pe teren, te faci de ras, ca n-ai încotro, si nu iei nici bani. Cativa dintre baietii titulari au luat în jur de 100-200 de euro pentru meciul asta. Cineva si-a tras din bani, îti dai seama”, explica Linte*, mijlocasul.
Ridicolul avea sa fie complet în momentul în care cei pagubiti au aflat un alt amanunt. Usor comic, ce-i drept: „Magazinerul a primit 300 de euro, mai mult decat unii dintre ei!”. Probabil pentru ca oamenii care au pus la cale circul de la Ovidiu sa fie siguri ca nicio informatie nu va iesi din vestiarul patat. În urma ramane o singura întrebare: Cat stie Gica Hagi din lucrurile pe care le fac oamenii sai?

„Nu noi suntem coruptii din fotbalul romanesc!”

Peniu neaga orice implicare a echipei sale în subteranele din fotbalul romanesc. Presedintele Viitorului admite totusi existenta coruptiei în fotbal

Domnule Peniu, ProSport a obtinut marturiile a patru oameni din fotbal care sustin ca meciul dumneavoastra cu Navodari a fost aranjat…
(face o scurta pauza) Da… Daca aveti marturiile astea…

Patru oameni, sub protectia anonimatului, spun acest lucru…
Cum adica? Pai, si eu pot sa arunc cu pietre în oricine fara sa îmi asum. Va spun, este un lucru foarte urat ceea ce faceti. Aruncati cu noroi într-o munca de trei ani si jumatate, ca s-au trezit patru asa-zisi oameni corecti care sa spuna nu stiu ce mizerii! E curios cum apar aceste atacuri murdare cu o saptamana înaintea începerii campionatului.

Sugerati un interes al vreunei alte echipe, ceea ce este exclus.
Vedeti cine sunt acesti oameni care va spun lucrurile astea. Vedeti ce au facut ei în carierele lor, vedeti în fata cui au stat drepti! E o surpriza atat de mare ca noi am batut în ultima etapa o echipa cu multe absente, o echipa fara obiectiv si ai carei jucatori erau neplatiti de luni de zile? Haideti, domnule, ca ma faceti sa rad! Aveam nevoie de un egal la meciul acela, credeti ca nu am fi putut sa îl obtinem?

În fotbal, calculele hartiei se pot schimba.
Navodari a pierdut cu 4-0 sau 5-0 cu Botosani. Acolo nu ati întrebat ce a fost?

Ba da. Si am aflat situatia în care se afla echipa din punct de vedere financiar.
Pai vedeti? Si noi nu am fi putut sa batem o astfel de echipa? În meciul acela au vrut sa joace?

Nu, parerea mea este ca nu au vrut. Dumneavoastra ati fi putut învinge orice echipa, dar, cu toate astea, ati pierdut cu Gloria Buzau, o echipa într-o situatie mai delicata decat Navodari.
Daca dumneavoastra îmi spuneti ca jucatorii nostri nu au vrut sa joace meciul acela….va spun eu, nu au putut la acel moment.

Nu am sugerat nimic. Era doar un exemplu ca în fotbal se poate întampla orice…
Domnule, eu refuz sa mai vorbesc cu dumneavoastra despre fotbal. (anterior, Paul Peniu a socotit logica reporterului drept imposibila cand acesta încerca sa îi explice ca, indiferent de situatia în care se aflau jucatorii de la Sageata, o surpriza tot ar fi fost posibila în meciul direct).

Sa aveti sanatate cate meciuri am cumparat noi! Presa prea vede coruptie peste tot. Da, ea exista, dar ne-ati nimerit gresit pe noi
Paul Peniu, presedinte Viitorul